РС ће пратити став Србије по питању Косова

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић одржали су у Бриселу радни доручак са комесаром за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

 

Овом састанку се придружио и председник Европске комисије Жан Клод Јункер. Након радног доручка, Додик, Комшић и Џаферовић састали су се са председником Европског савета Доналдом Туском.

Додик је након састанака казао да је разговарано о достављању одговора на додатна питања ЕУ, формирању власти на нивоу БиХ и ФБиХ.

«Без формирања нових ограна власти немогуће је обезбедити нову динамику. Постоје разлике везане за НАТО и МАП. Без обзира на неке раније донесене одлуке, мислим да то питање треба да дискутујемо доле у БиХ. Оно што сам ја схватио, пут ка ЕУ и формирање органа на нивоу БиХ није условљено питањима самога МАП-а или НАТО-а. Разговарали смо о различитима проблемима, питање границе са Хрватском и Србијом. Зна се да је са Црном Гором то питање решено, проблеми имовине државних предузећа из БиХ у Хрватској, ми смо донели заједничку одлуку на нивоу Председништва БиХ и сматрамо да такав приступ по питању имовине у самој Хрватској, према ономе што ми мислимо, да дефинитивно статус припадне нашим субјектима. Није фер, није поштено да се на тај начин блокира та имовина, позивамо Хрватску да на том питању разговарамо и да донесмо важно решење», казао је Додик.

Он је поручио да се разговарало и о регионалним питањима. Поновио је став да ће РС пратити став Србије по питању Косова.

«Овде смо говорили и о томе да је потребно да регионална сарадња добије нову динамику, обавестили смо наше сараднике да смо све председнике земаља региона позвали у посету БиХ», навео је Додик.

«Овде се Европа конципира и званична филозофија јесте усмерена ка изразитом поштовању индивидуалних права и да ти колективитети би требало да у некој генези развоја политичких процеса некако нестану. Али то је вероватно немогуће у БиХ. У БиХ мора доћи до договора о свему, два ентитета и три народа уважавајући сва права било којег појединца. Оно што сви јединствено говоре и моји саговорници, јесте да је неопходно доћи до ревизије изборног законодавства. Свако од нас има свој поглед на све то, познато нам је шта народи мисле о томе, мултиетничари као мој пријатељ Комшић, али у сваком случају нико не спори потребу да дође до ревизије и модернизације изборног законодавства и мислим да је то један од задатака који ћемо морати да радимо. Мени је драго да је Јункер дошао мимо најављених протоколарних обавеза и то говори нама о једној доброј атмосфери. Враћамо се доле са једним заједничким ставом да је што је пре могуће неопходно завршити Упитник и доћи до статуса кандидата БиХ за ЕУ», рекао је.

Хан позвао чланове Председништва БиХ да убрзају реформе

Европски комесар за проширење Јоханес Хан оценио је на састанку с члановима Председништва БиХ у Бриселу да су у БиХ у области владавине права «очигледни недостаци на свим нивоима», због чега су грађани изразили незадовољство, измедју осталог, на улицама Бањалуке.

Хан је на састанку којем је присуствовао и шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер, позвао БиХ да убрза реформе на европском путу.

Европски званичник је члановима Председништва Милораду Додику, Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу рекао да је од суштинског значаја образовање власти на свим нивоима на основу избора у октобру.

Он је позвао чланове Председнштва да чим пре пошаљу «хармонизоване и интерно координисане одговоре» на 656 додатних питања из упитника за добијање статуса кандидата, али упозоро да тај статус неће бити аутоматски додељен.

«Будуће мишљење Европске комисије биће обухватна мапа пута за темељне реформе које треба усвојити и хитно спровести, посебно у пољу владавине права и темељних права, где су очигледни недостаци на свим нивоима», наведено је у саопштењу Европске комисије.

Хан је у том погледу истакао «такодје легитимну забринутост градјана земље, укључујући оне изнете на улицама Бањалуке» и додао да ЕУ и медјународна заједница очекују да се «ти случајеви ревносно решавају у складу међународним стандардима».

Европски комесар је поздравио договор Председништва БиХ да се унапреде перспективе за чланство у ЕУ као стратешки циљ земље, у складу с тежњама грађана БиХ и позвао их да поштују тај консензус као политчку основу за убрзање неопходних реформи.

Хан је такође оценио да се морају избећи реторика раздора или иницијативе које ометају пут земље ка ЕУ.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »