Проф. др СлавицаЂукић Дејановић: Радити на побољшању демографске будућности

У Нишавском округу се на 1.000 становника, роди девет беба, а умре 15 људи а просек година је 43,8, указала је министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, наводећи да је то показатељ да овај део Србије нема добру демографску слику.

Министарка је истакла да кроз пронаталитетну политику, управљање миграцијама и политику активног старења, сви заједно морамо радити на побољшању демографске будућности Србије.

Ђукић Дејановић је посетила вртиће у Алексинцу и Сврљигу и у Нишу разговарала са представницима локалних самоуправа Нишавског, Топличког и Пиротског управног округа.

Како је рекла, у плану кабинета који води је да у марту поново буде расписан конкурс, на који ће се јавити општине и градови, за неповратна средства за сва три сегмента – за пронаталитенту политику, управљање миграцијама и за питања активног старења.

Позвала је све локалне самоуправе да аплицирају за средства.

Истакла је да је за територију целе Србије, ове године определило 650 млиона динара, док је 2016. било опредељено 130 милиона динара.

„Не говоримо само да је ово наш национали задатак, већ је Влада ангажована да финансијски помогне, али морамо бити свесни чињенице да само финансијска подршка није довољна, ако нема и свих осталих сегмената“, рекла је Ђукић Дејановић новинарима.

Указала је да су демографски параметри за југоисточну Србију лошији него у осталим деловима земље, па се због тога чешће говори и више средстава улаже у тај део Србије.

Министарка је напоменула да су демографска кретања спора и да ћемо тек за око 10 година видети резултате мера које се спроводе.

„Не само финансијском подршком породици, већ снижавањем психолошке цене родитељства, олакшавањем позиције материнства и мајке, стављањем фокуса задатака на локалне самоуправе које најбоље познају своје специфичности и своје грађане, подизањем нивоа знања о репродуктивном знању…“, рекла је она.

Напоменула је да је прошле године посебно стимулисано повећање капацитета предшколских установа и квалитета рада у њима, а да се сада мора „ићи“ на остале сегменте, пре свега усклађивање рада и родитељства.

Упитана шта са општинама које нису искористиле средства, Ђукић Дејановић је рекла да, ако таквих општина има, постоје надлежне инспекцијске службе, које морају поступити по закону.

„Ово што смо данас видели у Нишавском округу охрабрује и чини ми се да се новац намењен демографији коректно троши, али ако има општина које нису искористиле средства, постоје инспекције које морају да поступе по закону“, рекла је министарка.

Извор и фото: Танјуг

The post Проф. др СлавицаЂукић Дејановић: Радити на побољшању демографске будућности appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »