Лавров: Москва жели да створи услове за дијалог опозиције и председника Венецуеле

Москва искрено жели да створи услове за успостављање дијалога између опозиције и актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

„Искрено желимо да створимо услове за успостављање дијалога између власти и опозиције и о томе разговарамо са нашим венецуеланским партнерима, Кином, земљама Латинске Америке и Европљанима“, рекао је Лавров након разговора са ирачким министром спољних послова Мухамедом Алијем ел Хакимом.

„Спремни смо да учествујемо у међународним напорима у оним форматима који буду прихватљиви за Венецуелу. Наравно, било какве посредничке иницијативе морају да буду непристрасне. Формат који би те иницијативе могле да имају не би требало да буде неуравнотежен, напротив, треба да представља широк спектар међународних актера који имају утицај и на власти и на опозицију“, нагласио је министар.

Лавров је додао да Русија позива венецуеланску опозицију да покаже конструктиван однос према дијалогу и одустане од ултиматума председнику Мадуру, као и да делује самостално ослањајући се пре свега на интересе народа Венецуеле.

Он сматра да западни спонзори подстичу опозицију да одбије дијалог са венецуеланским властима.

„За сада све иницијативе о посредовању наилазе на категоричну одбојност и одбијање опозиционих лидера на било какав дијалог. Видимо да их на такав деструктиван став јавно подстичу западни спонзори“, рекао је министар.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура. Председник Парламента Венецуеле Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља су признале Гваида и захтевају од председника Венецуеле Николаса Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције. Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »