Кога је онда то Трамп победио? Шеф обавештајне службе «Исламска држава није поражена, имају на хиљаде бораца»

Екстремистичка група Исламска држава има и даље «хиљаде» бораца, рекао је данас шеф америчке обавештајне службе Ден Коутс.

Исламска држава «и даље контролише хиљаде бораца у Ираку и Сирији», рекао је Коутс у извештају предатом америчком Конгресу и посвећеном претњама са којима би САД могле да буду суочене, преноси Бета.

«Група и даље има осам огранака, више од десетак мрежа и хиљаде присталица раширених широм света упркос знатним губицима када је реч о вођама и територијама», додао је Коутс.

Председник САД Доналд Трамп је крајем прошле године објавио да намерава да повуче око 2.000 америчких војника распоређених на северу Сирије, оценивши да је Исламска држава у великој мери побеђена.

Ради се углавном о специјалним снагама присутним ради борбе против Исламске државе и обучавања локалних снага у зонама враћеним назад од екстремиста.

Трамп је оценио да је Исламска држава «практично нестала».

Како наводи агенција Франс прес иако је самопрокламован «калифат» Исламске државе из 2014 распао после више офанзива та екстремистичка организација има и даље нека упоришта и способна је да спроводи убилачке нападе у Сирији и широм света, преноси Бета.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »