Иринеј и Кирил у Москви: Украјина политичко, а не црквено питање

Патријарх српски Иринеј изјавио у Москви да аутокефалност Украјинске православне цркве није црквено нити канонско, већ политичко питање које би требало да реши цела Православна црква.

То што се догодило у Украјини велико је искушење за православље уопште, посебно што се та збивања догађају у самом његовом средишту. То се, међутим, није појавило споља. Вероватно су они који нам смишљају зло добро промислили на који начин да убаце такорећи бомбу у кућу православља — казао је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ предводи високу делегацију која на позив Московске патријаршије ове недеље борави на свечаностима поводом десетогодишњице устоличења патријарха Кирила. Двојица црквених поглавара састала су се у уторак у синодалној резиденцији у Даниловском манастиру у Москви.

Иринеј је том приликом изразио жаљење што се питање украјинске аутокефалности није решавало као канонско питање, већ је измештено на терен политике.

Ово је прилика да поразговарамо о свему томе и видимо шта би требало даље да се уради — рекао је српски патријарх на почетку састанка са руководством Руске православне цркве.

Патријарх Кирил, домаћин високих гостију из свих помесних цркава, нагласио је да нико као Српска црква не разуме бол Руске православне цркве због догађаја у Украјини. Он је нагласио да постоје снажни покушаји у свету да се ослаби православље, а пре свега Руска црква.

Двојица поглавара сестринских цркава размотриће наредних дана ситуацију у православљу. Врх СПЦ било је чврстог става да се у расправи о аутокефалности Украјинске православне цркве мора руководити канонима цркве, а не никаквим политичким мотивима. Тај принципијелни став Српске патријаршије наишао је на велико уважавање не само свештенства него и обичног народа у Русији као и клира и верника који су у Украјини остали лојални московском патријарху.

Васељенски патријарх Вартоломеј, упркос упозорењима, није послушао добронамерне савете, већ је уручио томос о аутокефалији украјинским расколницима

Црквени великодостојници (Фото: Лола Ђорђевић)

И ЕПИСКОПИ У ДЕЛЕГАЦИЈИ

На јубилеј патријарха Кирила, са патријархом Иринејом, допутовали су епископи бачки Иринеј, ремезијански Стефан, и мохачки Исихије.

У делегацији СПЦ је и викарни владика моравички Антоније, старешина Подворја Српске цркве при Московској патријаршији, као и протојереј Виталиј Тарасјев, представник РПЦ у Београду.

Бранко Влаховић

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »