Ђорђевић: Смањење незапослености међу младима приоритет

У последњих годину дана забележено је смањење незапослености младих старости до 30 година за 20,6 одсто, изјавио је данас министар за рад Зоран Ђорђевић, и најавио да ће укључивање младих у мере активне политике запошљавање у наредном периоду бити приоритет.

Ђорђевић је рекао да према подацима из децембра 2018. године удео младих у укупној незапослености износи 19,9 одсто, док је у 2017. тај број био 22,4 одсто.

Према његовим речима, разлог тог смањења пре свега је што су млади сада приоритет по акционој политици запошљавања и навео податак да је прошле године у те мере било укључено 52.438 младих незапослених, односно 33,9 одсто од укупног броја незапослених лица.

Ђорђевић је рекао да је према националном акционом плану за ову годину предвиђено увођење два приправничка програма, и то, каже, како за оне са високим тако и за оне са средњим образовањем.

„Пред Закона о волонтирању желимо и да отварањем могућности приправничких радних места пружимо могућност да се по завршеном факултету запосле и усавршавају, каријерно напредују“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао и да су отварање нових радних места, преквалификације и доквалификације важне како би се дала могућност младима на тржишту рада.

Министар је подсетио да је формиран и експертски тим који ће радити на томе да се млади подстакну да се врате у Србију, али и да се утиче на то да наша држава буде привлачна страним држављанима који би дошли да живе и раде у Србији.

„Важно је да млади буду упознати са ситуацијом на тржишту рада, стручним праксама, као и да учествују у обукама за развој предузетништва. Наставићемо с активностима на смањењу сиве економије, усклађивању закона, као и увођењу флексибилних облика рада“, истакао је Ђорђевић.

Такође је важно поштовање принципа достојанственог рада и као пример навео да се често дешава да радници беже када се инспектори појаве на терену не само зато да би спасили газду, већ и тога што нису свесни да имају право на достојанствен рад.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »