Брнабић: Понашање Албанаца ће се обити њима о главу

Премијерка Ана Брнабић рекла је  да Приштина, за разлику од Београда, води политику конфронтације и инсистирања на баријерама и сукобима, и додала да верује да ће се такво понашање прво обити о главу Албанцима на КиМ и да неће проћи без последица.

Ана Брнабић (Фото : Лола Ђорђевић)

Коментаришући политику Приштине и потезе које вуку косовски Албанци, Брнабићева каже да је то управо пример у коме би и она волела да реагује импулсивно, иако то није политика Владе Србије, већ разумна, паметна политика.

«Требало би да не користим речи које бих у овом тренутку најрадије искористила да опишем политику Приштине. И ово је данас (посета САД) пример где Србија иде и какву политику води и какву будућност види за себе. Док ми размишљамо о знању, иновацијима, технологији и бољем квалитету живота за грађане Србије, они и даље размишљају и инсистирају на конфронтацијама, на сукобима, блокадама и баријерама», рекла је председница Владе новинарима у Атланти.

То, како каже, није политика будућности, то није политика 21. века и та политика ће прво да се обије о главу Албанцима на Косову и Метохији.

«Ми ћемо наставити да будемо конструктивни, да се окрећемо сарадњи, да се баријере уклоне», истакла је Брнабић.

Она је нагласила да се ствари не смеју замагљивати, иако Приштина покушава то да уради.

«Покушавају да направе ситуацију која је превише комплексна, у којој не разумете шта ко тамо ради — мислим да воде једну те исту политику. Треба да се вратимо на то да таксе морају да буду уклоњене, на то је позвала и ЕУ и више пута САД и остали релевантни међународни играчи и да причамо о стварима које се тичу Бриселског споразума — да Приштина, у априлу ће бити шест година, ништа није урадила од Бриселског споразума», рекла је она.

Какви су то партнери, потпишу нешто а не примене, упитала је премијерка и додала да треба да се вратимо томе ко испуњава обећано а ко има политику конфронтација.

«То је оно што ми можемо да понудимо свету а онда они који подржавају Приштину нека виде шта подржавају», поручила је Брнабић.

На питање како да се ствари доведу до тога да укину таксе, јер не слушају ни Европу ни САД, премијерка одговара:

«Ја сам сигурна да ће то имати последице, зато што једноставно не могу да верујем да таква политика у 21. веку не доводи до било каквих последица и од стране њихових партнера у САД и од стране ЕУ.«

Она је додала да Србија данас, као што је водила паметну економску политику, сада води паметну, разумну, стратешку политику у смислу и наших међународних односа и позиционирања Србије.

«И то је он што се дешава. Коначно имамо једну конструктивну политику, размишљамо главом а не емоцијама и то је довело до тога да данас имамо једну балансиранију политику наших партнера у САД, и свакако имамо то да ЕУ више не прича о две стране. То је резултат паметне, стратешке, избалансиране политике а не вођења емоцијама као до сада. То је теже, много је лакше реаговати импулсивно, али много је паметније овако», навела је премијерка.

Она, међутим, наглашава да ће бити потребно много времена да се промени перцепција Србије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »