Брегзит «тера» Јевреје да масовно траже држављанство Немачке

Симон Волфиш је одрастао у Лондону као унук жене која је преживела Аушвиц и заклео се да се никада неће вратити у земљу у којој су убили њене родитеље и шест милиона других Јевреја.

Анита Ласкер Волфиш у средини,унук Симон и ћерка Маја Јакоб Ласкер,фото Ап

Али после више од 70 година од Холокауста, Брегзит је навео Волфиша и хиљаде других Јевреја у Британији да поднесу захтев за немачко држављанство, које су нацисти одузели њиховим прецима током Трећег Рајха, пренео је АП.

«Ова катастрофа коју зовемо Брегзит довела је до тога да сам пронашао начин да осигурам своју будућност и будућност моје деце», рекао је 36-годишњи Волфиш, познати оперски певац и виолончелиста који је у октобру добио немачки пасош.

«Да бих остао Европљанин, узео сам европско држављанство», додао је он.

Британци који имају двојно дрзављанство, односно држављанство још неке земље ЕУ, као што је Немачка, задржаће привилегију слободног кретања и рада у европском блоку који ће ускоро чинити 27 земаља.

Волфишова бака Анита Ласкер Волфиш имала је 18 година децембра 1943. када је депортована у Аушвиц.

Преживела је, јер је као виолончелисткиња била чланица оркестра девојака.

Новембра 1944. одведена је у конецантрациони камп Бегрен-Белсен одакле су је ослободили припадници британске војске априла 1945.

Ласкер Волфиш је имигрирала у Британију 1946, удала се и добила двоје деце.

Као позната виолончелисткиња наступала је широм света, али је било потребно да прођу деценије пре него што је наступила у Немачкој 90-их.

«Не можемо бити жртве прошлости. Морамо да имамо наду за промену», изјавила је Симонова тетка Маја Џејкобс Ласкер Волфиш, 60-годишња психотерапеуткиња.

Њена молба је једна од 3.380 захтева који су стигли у немачку амбасаду у Лондону од референдума о Брегзиту одржаног јуна 2016, док је само 20 таквих захтева годишње било пре Брегзита.

Члан 116 немачког Устава омогућава потомцима људи које су прогонили нацисти да поново добију држављанство које је одузето њиховим прецима између 1933. и 1945. године, преноси Танјуг.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »