Антонети припрема ослобађајућу пресуду за Караџића и Младића!?

Судија Жан-Клод Антонети припрема ослобађајућу пресуду или знатно блажу од првостепене за Радована Караџића и Ратка Младића, рекао је Кристоф Флуге, бивши судија хашког трибунала и Међународног резидуалног механизма.

Слободна Далмација пише да је Флуге прије неког времена демонстративно поднио оставку на судијску дужност, наводећи да то није учинио само из приватних разлога.

Сплитски дневник подсећа да је Флуге у интервјуу за немачки Цајт дозволио да се, како се наводи, наслуте разлози дубоког професионалног разочарања неким поступцима ове правосудне институције.

Флуге је, наводи се, згрожен чињеницом да би, поред недавне одлуке генералног секретара УН, који врло искусном турском судији није продужио мандат само зато јер га Ердоганова влада у Анкари сматра симпатизером опозиционог покрета Фетулаха Гулена, као и могућношћу да Караџић и Младић у другом степену буду ослобођени.

Немачки судија, наиме, пише Слободна Далмација, увод у такав расплет види у апсурдној одлуци француског судије Антонетија, који је прихватио захтев Младићеве и Караџићеве одбране и из жалбеног поступка искључио судије Теодора Мерона и Камела Ађијуса.

Флуге сматра апсурдним то што је надлежни судија прихватио тезу пристрасности када је у ревизијским процесима Караџићу и Младићу удовољио молби њихових адвоката који су тражили искључење судија Мерона и Ађијуса из другостепене одлуке и прогласе пристраним, како каже, само зато јер су већ судили у сличним процесима.

Као не мање важно напомиње се да је Антонети, за којег кажу да је контроверзни француски судија, потписао и ослобађајућу пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу.

Упитан да ли му је замисливо да се, како се наводи, «Караџић и Младић на крају извуку», Флуге је одговорио да ништа није немогуће, јер и на суду раде људи који чине грешке.

«Постоји изрека по којој сте пред судом и на отвореном мору у божјим рукама» — рекао је Флуге, и додао, да га из разних удружења жртава рата на Балкану стало опсједају и постављају му забринуто питања хоће ли Караџић и Младић на крају бити ослобођени.

Иначе, првостепеном пресудом Караџић је у Хагу прије готово три године осуђен на 40 година затвора, а Младићу је 2017. у истом суду изречена доживотна казна затвора.

Страховање Флугеа коментарисао је хрватски адвокат Анто Нобило, који има искуства са хашким судом, који каже да сваки расплет у Механизму хашког суда сматра могућим, али да му се ослобађајућа пресуда за Караџића и Младића ипак чини невјероватном.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »