Aleksić: Stranke članice Saveza za Srbiju bojkotovaće sednice parlamenta

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je u Danu uživo N1 da su stranke članice Saveza za Srbiju donele odluku da bojkotuju sednice parlamenta, istovremeno poručivši da one opozicione stranke koje odluče da ostanu u Skupštini Srbije saučestvuju u urušavanju demokratije u državi.

Aleksić je podsetio da se još u decembru 2017. zalagao za bojkot rada parlamenta, jer je tokom tadašnje rasprave o budžetu, vladajuća stranka počela da se koristi tzv. “fantomskim amandmanima”, kako bi opoziciji oduzela vreme za debatu. Taj predlog, međutim, tada nije naišao na podršku ostalih poslanika opozicije koji su smatrali da treba nastaviti političku borbu unutar Srbije.

“Sve što se desilo u prethodnih godinu dana je pokazalo da je parlament kao sinonim za demokratiju, postao potpuno urušena institucija i otet od strane grupe ljudi koju predvode Maja Gojković i Aleksandar Vučić. Parlament je izgubio i zakonodavnu i kontrolnu funkciju. Svako ko želi u njemu da ostane saučestvuje u urušavanju demokratije”, poručio je on.

Aleksić je dodao i da su narodni poslanici dužni da poštuju zahteve “desetina hiljada građana” koji učestvuju u protestima, a jedan od tih zahteva je i da se napuste parlament i ostale institucije.

“Moramo se zajedno boriti… Zahtevi će se usaglasiti… Jedan od centralnih zahteva je da bojkotujemo naredne izbore. Pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati na izborima, već ćemo se boriti na ulicama za uslove za fer izbore”, kazao je on.

Dodao je i da u parlamentu više ne postoje uslovi za demokratsku debatu, i podseća da je sam podneo 15 predloga zakona koji nikada nisu stigli na dnevni red.

Najavio je i da će osnivači Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Vuk Jeremić 6. februara u Evropskom parlamentu učestvovati u diskusiji o evropskim integracijama Srbije, ocenivši da će to biti prilika da se evroposlanici upoznaju sa realnim stanjem u Srbiji.

Kaže i da je sa koleginicama iz stranke – Sandom Rašković Ivić i Dijanom Vukomanović – posalo pismo Srpskom kokusu u Kongresu SAD u kojem su objasnili šta se dešava u parlamentarnom životu Srbije.

Aleksić je istakao i da je dobro što su stranke Saveza za Srbiju svoje ideološke stavove ostavili po strani. “Cilj je da sinergijom uspemo da ostvarimo ono što je važno i nama, i građanima – da stavimo tačku na ovaj režim koji uništava sve što je vredno”, poručio je on.

Dodao je i da mu je žao što predsednik LDP-a Čedomir Jovanović – za kojeg, kako je rekao, smatra da je demokrata – nije bio sa njim u studiju da objasni zašto je bojkot parlamenta loša ideja.

Ova vest Aleksić: Stranke članice Saveza za Srbiju bojkotovaće sednice parlamenta je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »