Tрећи масовни помор риба у Аустралији (ФОТО, ВИДЕО)

На стотине хиљада риба угинуло је данас у трећем масовном случају помора последњих недеља на делу велике аустралијске реке Дарлиг, за шта локални званичници окривљују сушу, али критичари наводе да је делимично одговорно лоше управљање водом.

Најновији помор почео је преко ноћи у реци Дарлинг у близини града Менинди, у западном делу Новог Јужног Велса, пренео је АП.

То је иста област у којој је нађено на стотине хиљада риба које су плутале угилнуле почетком јануара.

Претпоставља се да је вруће време узроковало цветање алги, а онда су хладније ноћне температуре узроковале њихово умирање, због чега је вода остала без кисоника.

Премијерка Новог Јужног Велса Гледис Берејиклијан изјавила је да је за помор рибе крив лош квалиетет воде због продужене суше која је погодила већи део државе.

Министар за регионалне воде Нал Блер изјавио је да његово министарство зна да су услови ужасни и да је допремило два соларна уређаја за проветравање у регион Менинди.

Влада је купила 16 уређаја за проветравање за постављање у водотокове широм државе након највећег масовног помора рибе 6. и 7. јануара.

«На несрећу није постојало ништа на шта би било ко могао да укаже, ниједан научник, ни локални становник, нико није могао да укаже на било шта друго што би могло да спречи нешто слично овоме осим свеже воде која долази у систем коју ми једноставно немамо», рекао је Блер новинарима.

Председник Регионалног туристичког удружења Менинди Роб Григори, који управља речнм крузерима, рекао је да су владе дозволиле пољопривредницима да узму превише воде из реке за наводњавање у последње четири године, преноси Ројтерс 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »