После 17 година рата Авганистан на ивици мира!

Шест дана после интензивних преговора у Катару, главни амерички преговарач Залмај Калилзад саопштио је да су САД и талибани постигли оквирни мировни споразум, истакавши да су се они сагласили да не користе Авганистан као базу за терористе.

Постизање свеобухватног мира, међутим, неће бити једноставно. Авганистански председник Ашраф Гани, кога је амерички преговарач известио о преговорима, захтева директне преговоре са талибанима, који су ојачали пошто су америчке борбене трупе напустиле Авганистан пре пет година. Али, талибани то одбијају, називајући владу «марионетском».

Амерички председник Доналд Трамп, с друге стране, жели повлачење преосталих америчких трупа, али под условом да се талибани ангажују у директним разговорима са владом своје земље. Талибани, међутим, те преговоре условљавају.

Кажу да ће се укључити у разговор тек када се одреди тачан датум америчког повлачења из земље у којој је у сукобима, започетим после терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 2002. године, погинуло више од 100.000 људи.

Иако, очигледно, мир почива на «игри» условљавања, аналитичари поздрављају то што се кренуло са мртве тачке. Кључна питања која треба прецизирати јесу датум америчког повлачења из Авганистана, и како обавезати талибане да не дозволе терористима да користе ову земљу као базу за своје акције.

Авганистанска влада опрезна је у проценама могућности постизања мира, док упозорава да постоје црвене линије које се не смеју прећи. Оне се пре свега односе на национални суверенитет, интегритет, као и поштовање власти и права у земљи.

ЈЕНКИЈИ СУ НАЈБРОЈНИЈИ

Американци и даље имају највећи контингент трупа за тренинг и подршку антитерористичким акцијама од свих НАТО трупа у Авганистану, укупно 14.000.

Из осталих 38 земаља у Авганистану је преостало 8.000 војника, под вођством НАТО.

Д. Савић

http://www.novosti.rs/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »