Обавештајна служба САД: Русија ће се мешати у изборе 2020. године

Русија ће покушати да се меша у америчке изборе 2020. године, уз помоћ друштвених мрежа, изјавио је директор националне обавештајне службе САД Ден Коутс.

„Наши противници и стратешки конкуренти вероватно већ гледају на америчке изборе 2020. године као на могућност да прошире своје интересе“, наводи се у писменом сведочењу Коутса пред Комитетом за обавештајне послове сената САД.

По његовим речима, противници и конкуренти САД ће „сигурно изводити операције за вршење утицаја у онлајн-простору, како би покушали да ослабе демократске институције, поткопају савезе и партнерства САД“.

„Русија ће на друштвеним мрежама наставити да се фокусира на ескалацију напетости — социјалну и расну, поткопавајући поверење према властима и критикујући политичаре који се сматрају антируским“, навео је Коутс.

Оптужбе за „мешање“

Након предизборне кампање за председничке изборе 2016. године Русија је оптужена за мешање у изборе. Истрагу о том случају, као и наводне Трампове везе са Москвом, које негирају и Бела кућа и Кремљ, воде ФБИ и Конгрес. Специјални тужилац за ту истрагу је бивши директор ФБИ Роберт Милер.

Русија је више пута одбацивала оптужбе да покушава да утиче на изборе у Сједињеним Америчким Државама, а портпарол Кремља Дмитриј Песков их је назвао „апсолутно неоснованим“. Говорећи о наводном мешању Русије у изборе у различитим земљама, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је изјавио да нема никаквих чињеница које то потврђују.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »