Нова магнетна резонанца на ВМА: листе чекања ће се значајно смањити

На Институту за радиологију Војномедицинске академије у Београду данас је пуштена у рад савремена магнетна резонанца  јачине 1.5 тесла.

Фото:МО

 «Свако улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког припадника Војске Србије, али и у квалитет свих оних цивилних лица који долазе у ВМА и све наше објекте, тражећи и добијајући најбољу могућу помоћ. Ове године Министарство одбране и Фонд СОВО су обезбедили три милијарде и шест стотина милиона динара за све потребе војног здравства».

«Прошле године је обезбеђено три милијарде и две стотине милиона динара — изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је у пратњи државног секретара Бојана Јоцића и начелника Управе за војно здравство бригадног генерала Угљеше Јовичића обишао ВМА.

Према речима министра Вулина, у овом тренутку око 1.300 војних осигураника чека на преглед на магнетну резонанцу, а захваљујући новом апарату можемо да рачунамо да ће се листе чекања веома брзо и значајно смањити.

Фото:МО

Улагање у војно здравство ће се наставити, првенствено улагањем у квалитет људи који ту раде. Обезбеђујемо им најбољу могућу опрему и куповаћемо и нове уређаје, али оно што је битно и што не може да се замени то је квалитетан човек који овде ради, са одговарајућим знањем, са одговарајућом специјализацијом, а самим тим и побољшавање његовог материјалног положаја, јер ови људи својим знањем то и заслужују – поручио је министар Вулин.

Начелник Војномедицинске академије пуковник др Мирослав Вукосављевић истакао је да нова магнетна резонанца много значи, како за војне осигуранике, где ћемо листе чекања које су се нагомилале за кратко време смањити, тако и за остале осигуранике Републичког фонда за здравствено осигурање и осталих који гравитирају лечењу на ВМА.

Фото:МО

Преглед на магнетној резонанци сматра се незаменљивом дијагностичком методом за добијање прецизних података о здравственом стању пацијената. Годишње се на уређају за магнетну резонанцу у ВМА прегледа око 3.000 пацијената.

Нови апарат јачине 1.5 тесла, осим краћег трајања прегледа, поседује напредније перформансе у односу на претходни јер  омогућава преглед абдомена и мале карлице у истом акту, преглед простате, преглед срца и других органа, наводи се у саопштењу МО.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »