«Фејсбук» пооштрава прописе о политичким рекламама у ЕУ

Компанија «Фејсбук» саопштила је да пооштрава прописе о политичким рекламама у Европској унији уочи избора за Европски парламент, заказаних за мај, у најновијем покушају да се избори са дезинформисањем и повећа транспарентност на својим платформама.

Почев од краја марта, купцима политичких реклама мораће да буде потврђен идентитет пре него што објаве рекламе на тој популарној друштвеној мрежи, наводи се у саопштењу, преноси АП. Прописи су слични онима које је ова компанија успоставила прошле године у САД, Британији и Бразилу, напомиње америчка агенција.

Према новом систему, политичке рекламе ЕУ на Фејсбуку носиће ознаку «плаћено», а када се на такву рекламу кликне, корисник ће ући у датотеку која се може претраживати и где ће моћи да сазнају колико је новца на рекламу потрошено, колико пута је она виђена, као и информације о годинама, полу и локацији људи који су рекламу гледали.

Ник Клег, који је у компанији «Фејсбук» задужен за глобалну политику и комуникације, рекао је данас у Бриселу да ће те алатке обухватити не само изборне рекламе, већ и рекламе које не подржавају изричито неког кандидата или политичку партију, али су фокусиране на високо политизоване теме као што је имиграција.

«Фејсбук» ће покренути исти систем за политичке рекламе и уочи предстојећих избора у Индији, Украјини и Израелу, а у јуну планира да је прошири на глобалном нивоу.

Уз то, у циљу већег наџора, ова компанија разматра и могућност успостављања независне комисије која би се бавила жалбама везаним за одлуке о садржини на Фејсбуку.

Стотине милиона људи у 27 држава чланица ЕУ гласаће у мају за 705 посланика Европског парламента.

«Фејсбук» и друге интернетске компаније нашле су се на удару критика да нису довољно учиниле како би спречиле злоупотребу својих платформи од стране група које покушавају да утичу на исход избора, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »