Додик: Изетбеговићева апелација против имена РС осуђена на пропаст

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић не може да поставља услове Савезу независних социјалдемократа (СНСД) и Републици Српској, као и да је његова најава о подношењу апелације за преиспитивање имена Републике Српске пред Уставним судом осуђена на неуспех.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Додик је у емисији «Укрштеница» РТРС казао да Српска није задовољна положајем у БиХ, као и да је на примеру БиХ доказано да се саживот не може наметати.

«Република Српска је јединствена с именом успостављеним када је и формирана — пре рата с именом под којим је и током рата била део преговора, као што је то била и 1995. године када је успостављен мир», рекао је Додик.

Он је навео да је Република Српска свих 12 анекса Дејтона потписала као страна и да поставља питање: «Чак и да се настави оспоравање имена које је у Уставу, шта је са другим анексима Дејтонског споразума?»

«Дакле, то је типична антидејтонска иницијатива и зато су и реаговали неки странци», оценио је Додик.

Он је додао да, иако су странци реаговали, не верује да се у односу међународне заједнице ишта променило. Додик је додао да се то јесте десило, чин Бакира Изетбеговића и СДА назвали би антидејтонским. Председавајући Председништва БиХ рекао је да је најава апелације о преиспитивању имена Републике Српске пред Уставним судом акт уперен више против БиХ, него против Српске која је на нову политичку кризу дала јасан одговор.

«Недвосмислен одговор је наш статус, шта год то значило. То увијек не мора да значи само независност, али ја не желим то да искључим. Сви кажу »Опет се прича о томе». Не, то је само једна од могућности. Ево ми предлажемо да се вратимо на дејтонске принципе Устава, да организујемо БиХ да буде уставна, а не неуставна заједница», казао је Додик.

Он је изјаве Изетбеговића о дискриминацији Бошњака и Хрвата назвао неистинама и подсетио да Српска поштује Клуб Бошњака у Дому народа, иако је тај дом наметнут Српској, нагласивши да од шест најважнијих функција четири припадају Бошњацима и Хрватима.

Додик је такође подсетио да ни међународна заједница није покренула питање попуне федералног Дома народа, што је уставна обавеза, где Клуб Срба никада није комплетиран.

«По том принципу, да је правне државе, све одлуке донесене у Федерацији у таквим условима биле би неважеће», оценио је Додик.

Он је као важну чињеницу навео то што су на нове најаве СДА, политичке странке у Српској одговориле јединством које ипак није било апсолутно.

«Било је захтева да то урадимо јединствено, па нисмо. Било је захтева да садашњи министри у Савету министара престану да раде, не да изађу, него да замрзну деловање и нисмо се око тога сагласили, али нисмо хтели да ту правимо разлику», рекао је Додик.

Он је казао да Република Српска није задовољна положајем унутар БиХ, која је све више подељено друштво у којем се идентитети народа не уважавају и додао да Српска данас не мора и неће да трпи међународни интервенционизам.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Додик је, говорећи о положају Хрвата и најновијој Декларацији ХНС, рекао да Хрвати имају право на став и Декларацијом не помињу Републику Српску.

«То је њихово право. Они имају право да кажу свој став, као што имају Срби. Ја не желим да одузмем Хрватима право да одлучују и доносе одлуке које се односе на њих. Да ли ће се то десити горе, то нема никаквог значаја», навео је Додик.

Он је казао и да је информисан о настојањима да се приликом формирања власти на нивоу БиХ избегне СНСД, странка чији је председник, као и да је о томе било разговора представника СДС, ПДП и СДА.

Додик је оценио да, уколико би таква идеја била спроведена, то не би била добро за БиХ и додао да је СНСД спреман да разговара само с изборним победницима.

Он је, говорећи о НАТО, рекао да је тај савез и политички, да у БиХ није објективан, а да ће за њега гласати тек онда када Срби кажу да у њега желе.

ДОДИК: У БРИСЕЛУ О КАНДИДАТСКОМ СТАТУСУ БИХ

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је, уочи сутрашње посете Бриселу, да је европски пут део консензуса свих политичких актера у БиХ и да није добро да га било ко нарушава због ускополитичких интереса.

Додик је у вечерашњој емисији «Укрштеница» на РТРС најавио да ће у седишту европских институција највише речи бити о добијању кандидатског статуса.

«Оно што би било добро за БиХ је кандидатски статус из низа политичких, економских, социјалних и других разлога. Оно што ћу покушати да видим је везано за причу о повезаности европског и НАТО пута, коју у Сарајеву покушавају да нам наметну, да видим да ли је то толика синергија да се не може раздвојити. Знам за неколико земаља које су чланице Европске уније, а нису чланице НАТО», рекао је Додик.

РТРС подсећа да ће председавајући Додик и чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић боравити у уторак и среду у званичној посети Бриселу.

Како је најављено, чланови Председништва БиХ састаће се сутра са Федериком Могерини, потпредседницом Европске комисије и Високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност, а у среду са ?оханесом Ханом, комесаром ЕУ за питања проширења и суседску политику.

Додик, Комшић и Џаферовић ће у среду имати и сусрет са председником Европског савета Доналдом Туском, преноси Танјуг.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »