Блумберг: Сеул и Вашингтон се не могу сложити око тога ко ће да плаћа америчке трупе на Корејском полуострву

Преговори између Јужне Кореје и Сједињених Држава о расподели трошкова одржавања америчког војног контингента на Корејском полуострву су стали, извештава Блоомберг  позивајући се на јужнокорејског званичника који је упознат са процесом преговора.

Напомиње се да се власти двеју земаља не могу сложити о даљњем присуству америчких војника у Јужној Кореји због чињенице да је председник Сједињених Држава Доналд Трамп захтевао да јужнокорејски савезник повећа свој допринос финансирању присуства америчке војске, а Сеул се томе противи.

Према извору агенције, вероватноћа да ће се странке моћи договорити пре 15. априла, када истекне коначни датум који су предложиле Сједињене Државе, изузетно је мала.

Појашњава се да је јужнокорејска страна планирала да тражи помоћ у решавању сукоба код високих америчких званичника који нису директно повезани са преговорима, на пример са државним секретаром Мајком Помпеом.

Мандат петогодишњег споразума о финансирању боравка америчких војника у Јужној Кореји истекао је 31. децембра.

У складу са тим, годишњи трошкови администрације у Сеулу за ове сврхе износе око 860 милиона долара, а сада Вашингтон захтева да се тај износ повећа на 1,2 милијарде долара.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »