Вучић: На европском путу Србије кључан је однос Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је са председником Словеније Борутом Пахором разговарао о унапређењу билатералне сарадње две земље на политичком и економском плану, о решавању питања КиМ и захвалио му на подршци европском путу Србије.

Председник Србије рекао је да је на том путу кључан однос Београда и Приштине и да је и о томе разговарао са Пахором – о проналажењу решења које би гарантовало сигурност, будућност и мир ако дођемо до такве позиције.

Указао је да је највећи број експерата из Словеније пружао помоћ Србији на европском путу.

„Желимо да се тај пут убрза. Наравно има ту и много тога и како и зашто, а кључно је питање односа Београда и Приштине”, рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће Словенија, подржати могуће решење које би гарантовало сигурну будућност и мир, ако се до њега дође, иако смо данас веома далеко удаљени после антицивилизацијски уведених такси на српску робу.

“Истовремено желимо да глас Словеније буде још снажнији у Бриселу и ЕУ и уверени смо да то може да допринесе даљем разумевању и потреба грађана Србије. Све што можемо ми да урадимо о јачању економских и трговинских веза, културних, али и у области образовања и свих других сфера, Србија је спремна да учини у потпуности. Хвала на подстреку који пружате на нашем европском путу и стабилизацији прилика у региону”, казао је Вучић.

„Ценимо позицију Словеније у регионалним питањима и њему сам лично захвалан за процес Брдо Бриони, јер таква иницијатива доприноси стабилизацији прилика у овом региону“, рекао је Вучић.

Каже да ће предстојећи састанак у оквиру тог процеса бити одржан у Тирани 8. и 9. маја, што ће бити значајно за цео регион.

Вучић је истакао да је ово трећа посета Србији његовог госта.

“Председник Пахор био је први пут у званичној посети Београду 2009.године, а затим још једном 2014. За тих десет година, од прве посете, оно што је важно и то говори о доброј динамици развоја и унапређења односа Србије и Словеније, дошли смо са 571 милиона евра трговинске размене на 1,3 милијарду евра. То показује да су наши односи бољи“, нагласио је Вучић.

Вучић је подвукао да Србија Словенију доживљава као искреног пријатеља.

Према његовим речима две земље граде односе међусобног уважавања и пријатељства, те је изразио уверење да односи могу бити још бољи и унапређени овом посетом Пахора.

„Када то кажем пре свега мислим на економску сарадњу и презадовољан сам бројем привредника који су допутовали са председником Пахором. Када је први пут дошао у посету Београду у делегацији било је свега 50-так привредника, а данас их је више од 500 на економском форуму“, објаснио је Вучић додајући да то показује колико је све значајнији број словеначких инвестиција у Србији и српских у Словенији.

Пренео је да је са Пахором разговарао о унапређењу билатералне сарадње како на политичком, тако и економском нивоу.

„Ценимо посебно улогу Словеније и председника Пахора у регионалним питањима, на ангажовању у иницијативи Брдо-Бриони, јер сматрамо да таква иницијатива доприноси стабилизацији прилика. Предстојећи сусрет у Тирани биће сигурно од великог значаја за цео регион“, казао је Вучић захваливши се посебно на личном ангажовању словеначког колеге у оквиру тог процеса.

“Све што можемо ми да урадимо о јачању економских и трговинских веза, културних, али и у области образовања и свих других сфера је Србија спремна да учини у потпуности. Хвала на подстреку који пружате на нашем европском путу и стабилизацији прилика у региону”, казао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће Пахор и он моћи додатно да мотивишу своје грађане да раде заједно и боре се за бољу будућност две земље.

 

Биће много горе ако не нађемо решење за КиМ

Све мање људи у Србији хоће решење за Косово и Метохију, јер мисле да је овако како је добро, јер, ваљда, горе неће бити, констатовао је председник Александар Вучић и указао да ће, напротив, све бити много горе ако се не пронађе решење за тај проблем.

„Биће много горе ако решење не будемо пронашли и због тога се плашим, бринем и борим се да таксе буду укинуте, како бисмо могли да наставимо дијалог. Да будем искрен, ако изаберемо оно што је лоше, да свима нама чији је посао да Србију водимо ка мирној луци и стабилности, да ми бар буде чиста савест да смо урадили све што смо могли и да неку врсту одговорности не пребацујем, као што су други раније пребацивали на нас“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да види куда све по питању Косова води и како на решавање тог проблема гледа јавно мњење.

„Својим причама и Срби и Албанци, али и пола света су већ убили својим одговарањем од нечег то нешто што није постигнуто и наш простор за компромис је сужен, јер су сви против њега, а при том га нису видели, а алтернативу нису понудили“, рекао је Вучић…

Подсетио је да поједини говоре да треба да чекамо да пропадне западни свет, а са друге стране, Албанци кажу да је још мало Срба на КиМ остало…

„То су све празне приче. Озбиљни народи се другачије односе према својој будућности. Док ме не отерају ја ћу да се борим за будућност, а како ће да буде са јунацима који говоре да је (Косово) наше, а предали су га пре десет година, видећемо“, приметио је Вучић.

Вучић је рекао да морамо да разумемо и албански интерес, да и они имају жеље, као што и свет има своје жеље.

„Наравно да ми имамо своје захтеве, потребе и на праву засновано оно што тражимо, али суштина је да морамо да гледамо и туђе интересе. Меркел је у Давосу рекла добру реченицу, цитирајући Вебера, да је компромис победа, а не пораз, да је компромис најбоље решење, а ако постоји даћемо све од себе да то учинимо, рекао је Вучић.

 

Поздравите ми мог друга Церара, Србију не води нико са стране…

Политику Србије не води неко са стране, па ни наш пријатељ Миро Церар, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да је Србија на европском путу и да ће на њему остати.

„Политику Србије не води нико са стране, па је не води ни господин Церар и неће је водити нико са стране, али ја знам да је Церар наш пријатељ и да није то стварно мислио, то му се нешто тог јутра догодило“, приметио је Вучић.

Што се тиче политичке кризе, свако, каже, има право да тумачи на начин на који жели и са тим нема проблем.

„Али имам да вам додам…Кад идемо на изборе све те политичке странке које учествују на протестима, сви они плус гласови свих оних који излазе на изборе у Словенији, ако је то око милион или 1,1 милиона људи и све то да им додате – опет неће да победе. Не вреди. Толико вам је то велика политичка криза“, рекао је Вучић.

Избори су, нагласио је, увек најбољи одговор на то, а на сваким изборима листа коју води добија све више гласова, а листа коју они воде добија све мање, тако да може да се каже да су у “слободном паду, што се тиче народне воље“, пошто су са око 16 одсто дошли на 12,5 одсто за само неколико недеља, приметио је председник Србије.

„Зато што људи нису нарочито заинтересовани за дреку и буку, него за решење и озбиљну политику“.

Вучић је, такође, рекао да Србија има добре односе са Русијом и да ће тако и наставити.

„Као што видите, ја вама који долазите из ЕУ одговарам исто онако као пред Путином, Американцима и пред свима другима. Србија нема две политике има само једну, то је политика српских интереса и српске столице. А, наши интереси су да будемо на европском путу и да унапређујемо свој развој, своју економију“.

Навео је да је Србија имала раст од 4,5 одсто и смањила јавни дуг са 79 одсто на 50 одсто БДП-а, и смањила незапосленсот са 25,9 на 11,3 одсто.

И по једном и по другом питању Вучић не види неки велики проблем што је, како је рекао, словеначким политичарима некад потребно да нешто кажу Србији и обрнуто.

„То није много важно. Суштински, наши односи су добри и иду ка још бољим, поздравите ми мог друга Церара. Требало је да дође у Београд и да види колико Србија поштује и цени Словенију“, навео је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »