Владимир Путин: Нацистима никад неће бити опроштено

У Санкт Петербургу јуче је обележено 75 година од како су совјетске трупе ослободиле тај град, тадашњи Лењинград, од нацистичке опсаде.

Владимир Путин (Фото: Лола Ђорђевић)

Руски председник Владимир Путин поручио је, том приликом, да нацистима никада неће бити опроштено.

«Нема и неће бити опроста нацистима који су одлучили да неосвојиви град униште циничним изнуривањем, циљаним, намерним истребљењем стотина хиљада цивила. То је оно што се назива злочин против човечности», рекао је Путин, а пренео је Спутњик.

Путин је додао да је циљ садашњих генерација да се очува истина о нацистичкој опсади Лењинграда и пренесе будућим генерацијама, јавио је Тасс.

«Наша дужност је да даље пренесемо праунуцима победника сву херојску истину о опсади Лењинграда, осећај дивљења чашћу и достојанством грађана Лењинграда и нашу бол због стотина хиљада жртава, и због оних који су сахрањени у Пискарјовском, Смоленску и десетинама других гробља и масовних гробница», рекао је Путин, обраћајући се у Санкт Петербургу уочи манифестације посвећене 75 година од ослобођења Лењинграда у Другом светском рату.

Руски председник, који и сам потиче из Санкт Петербурга, рекао је да ће тај догађај остати велики дан за грађане Лењинграда, Русију и цео свет. «Као и увек, чуваћемо сећање на тих 872 дана ужасних и нехуманих тестова које су грађани морали да прођу и њихове патње и губици не могу се мерити ни на који начин», поручио је Путин.

Он је нагласио да је важно учинити сваки могући напор како се такве трагедије не би поновиле.

У Санкт Петербургу јуче је одржана и војна парада поводом 75. годишњице пада нацистичке опсаде у Другом светском рату тога града, тадашњег Лењинграда, а Путин је положио цвеће на споменик војницима који су погинули током опсаде.

Више од 2.500 војника, припадника безбедносних снага и 80 делова специјалне опреме учествовало је у данашњој церемонији у Санкт Петербургу, која је почела минутом ћутања за погинуле грађане и војнике током трогодишње опсаде.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »