Влада Нигерије: Нећемо прихватити страно мешање

Влада Нигерије саопштила је да неће прихватити никакво страно мешање након што су Европска унија, САД и Британија изразиле забринутост због прошлонедељне суспензије највишег нигеријског судије уочи председничких избора који ће бити одржани 16. фебруара.

© AFP 2018 / Sodiq ADELAKUN

„Федерална влада је решена да обезбеди слободне и поштене изборе. Влада неће кршити правила и неће дозволити мешање у наша питања“, саопштио је Гарба Шеху, портпарол председника Мухамеда Бухарија, преноси данас Ројтерс.

У саопштењу, које је издато неколико сати након што су ЕУ, САД и Британија изразиле забринутост због суспензије судије, наводи се да ће нигеријске власти „одбацити било какво уплитање или управљање свешћу које промовише страх“ у вези са исходом избора.

Бухари, који се бори за други узастопни мандат, суспендовао је у петак највишег судију Волтера Оногена због наводног кршења прописа о пријави имовине, што је изазвало критике у земљи и иностранству.

Опозиција је то назвала актом диктатуре и, у знак протеста, обуставила своју предизборну кампању на 72 сата.

Посматрачки тим ЕУ саопштио је да је Оногенова суспензија изазвала забринутост због „могућности кршења изборне правде“. Оноген није реаговао на оптужбе, а његови адвокати кажу да суд нема овлашћење да му суди, пренео је Танјуг.

Бухари је пензионисани генерал, а на власт је дошао 2015. године. Тада су му главна обећања била да ће се борити против корупције и да ће унапредити безбедност, преноси Спутњик.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »