Почео пословни форум Србија-Словенија: Позив Словенцима да улажу у Србији

Шесто пословних људи присуствовало је отварању Пословног форума Србија–Словенија у Београду. Председник Србије Александар Вучић позвао је словеначке привреднике да улажу у Србији. Можете да рачунате на добру подршку, добре пословне резултате и профит, поручио је Марко Чадеж.

Форум Србије и Словеније (Фото: Лола Ђорђевић)

Председник Србије Александар Вучић рекао је, отварајући пословни форум Србија–Словенија «Дигитализација економије и државе», да је Србија, и поред до сада спроведених реформи, далеко од идеалног, те да се мора посебно посветити питању владавине права и ефикасности правосуђа.

Вучић је, позивајући словеначке привреднике да улажу у Србију, рекао да је срећан што је у последњих десет година трговинска размена Србије и Словеније повећана за чак 2,5 пута.

«Односи Србије и Словеније су веома важни. Уверен сам да можемо у будућности да увећамо инвестициона улагања, али и трговинску размену», рекао је Вучић.

Форум Србије и Словеније (Фото: Лола Ђорђевић)

«Ми смо, у економском смислу, а о томе говоре бројеви који су једини објективан критеријум, у бољем стању. После економских реформи, закона о раду, фискалних мера успели смо да променимо трајекторију јавног дуга, да га од драматично растућег спустимо на 50 одсто. Када сам постао премијер наш јавни дуг био је на 79 одсто. Успели смо да будемо барем на Западном Балкану шампиони по привлачењу страних директних инвестиција. Тако смо 2017. привукли чак 57 укупних инвестиција у регион, а 2018. то ће бити И 60 одсто, када добијемо коначне податке», указао је Вучић.

Рекао је да и даље нисмо саасвим задовољни и да има још много посла, али да је пошло за руком да се направи прилично добар економски амбијент.

Подсетио је на субвенције које српска држава омогућава инвеститорима, од пореских олакшица, преко извођења инфраструктурних радова до субвенција по запосленом и додао да све те субвенције могу да иду до 50 одсто од укупне инвестиције.

Тим субвенцијама, констатовао је, имали смо посебно успеха у привлачењу немачких, али и других инвеститора из ЕУ.

Вучић је подсетио да је трговинска размена Србије са ЕУ 61 одсто, а када се томе додају и земље региона које се налазе на европском путу онда достиже готово 90 одсто.

Нагласио је да Србија мора још посебно да се посвети владавини права и ефикасности правосуђа.

«Далеко смо од идеалног. И даље смо веома сиромашна земља која има мањи БДП од Словеније, али стопа раста од 4,5 дивољно добро показује на каквом путу се налазимо икакави су трендови у Србији», истакао је Вучић.

Он се захвалио српским приврендицима што су у тако великом броју дошли на пословни форум И пренео да је редак случај да се оволики број српских рпивредника окупи, те додао да је чак на форумима са снажнијим земљама и економски већим било мање, што јасно показује интересовање за словеначко тржиште.

Форум Србије и Словеније (Фото: Лола Ђорђевић)

Рекао је да жели да види више инвестиција у Словенији из Србије и обећао да ће, следећи пут када посети Словенију поново обићи једну српску компанију.

Словеначким предузетницима је поручио да су добродошли у Србију, подвукавши да се не ради само о куртуазној реченици, већ искреном пријатељству и осећају блискости са Словенцима.

«Потпуно сам сигуран да овде можете више зарадити него у неким другим земљама региона и Европе», рекао је Вучић изразивши задовољство што је преко 1.600 компанија из Словеније инвестирало у Србију.

Отварање представништава привредних комора

У интересу Србије је да повећамо трговинску размену са Словенијом која је до сада премашила милијарду евра, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и најавио отварање представништва ПКС у Словенији.

Најавио је и да ће Привредна комора Словеније почетком 2020. отворити своје представништво у ПКС.

Форум Србије и Словеније (Фото: Лола Ђорђевић)

Чадеж је подсетио да словеначки инвеститори у Србији запошљавају више од 25.000 људи, што је, како је оценио, велика ствар, и навео да је трговинска размена прошле године износила 1,3 милијарде евра.

Од данашњег скупа очекује да више словеначких инвестиција у Србији.

«У Србији можете да рачунате на добру подршку, добре пословне резултате и профит», поручио је Чадеж словеначким привредницима.

Како је навео, на данашњем скупу окупило се више привредника него на оба претходна форума одржана у Љубљани и Београду, што показује колики је заједнички интерес за успостављање и унапређење пословне сарадње.

Скуп је и прилика, додао је Чадеж, за компаније да се представе и уупоставе сарадњу.

Међу присутнима на форому су, подсетио је, велики српски инвеститори у Словенији, као што су Комтрејд, МК Група, Моји брендови и Нектар.

Форум Србије и Словеније (Фото: Лола Ђорђевић)

«Први пут имамо највећи број привредника из области ИТ индустрије, иновативних технологија и туризма. За данас је заказано више од 450 Б2Б разговора», рекао је Чадеж.

Навео је и да српски инвеститори који успешно раде у Словенији намревају да шире пословање, те да очекује да ће бити све више словеначких инвеститора у Србији.

ТАНЈУГ

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »