Пахор у дводневној посети Србији

Председник Словеније Борут Пахор борави у дводневној посети Србији. Испред Палате «Србија» приређен му је свечани дочек.

Словеначког председника је, уз највише државне почасти, испред Палате «Србија» дочекао председник Србије Александар Вучић.

Након дочека уз постројену Гарду Војске Србије и химне Србије и Словеније, уследио је тет-а-тет састанак Вучића и Пахора.

Затим су се састале делегације Србије и Словеније, након чега су предвиђене изјаве за медије двојице председника.

Вучић и Пахор разговарали су о побољшања билатералних односа и свеобухватне сарадње две државе.

Током посете биће речи и о напретку Србије у њеним настојањима да се придружи ЕУ, ситуацији у региону и другим актуелним питањима која се односе на миграције, безбедност и будућност ЕУ.

Пахор ће се обратити и на Посебној сједници Скупштине Србије и састати са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић.

У Београду ће се одржати и бизнис форум, у којем ће учествовати представници 400 компанија две државе.

Словеначки председник је у посету Србији дошао у пратњи делегације представника пословне заједнице, као и министра културе Дејана Прешичека, државног секретара Министарства културе Јана Шкоберна, државног секретара Министарства спољних послова Симоне Лесковар и државног секретара Министарства економије Еве Штавс Подлогар.

Другог дана посете председник Словеније положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Србија је Словенији 10. најважнији трговински партнер, а билатерална трговина премашује милијарду евра по години.

Агенција СТА наводи да је ово прва званична посета Пахора Србији после његовог поновног избора у новембру 2017. године. Прије тога је у Србији био 2014. године, што је била прва посета једног словеначког председника.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »