Нови аларм у Бразилу: И друга брана прети да пукне(ВИДЕО)

Бразилске власти обуставиле су јуче потрагу за евентуалним преживелима два дана после пуцања бране на југоистоку земље, јер постоји опасност да пукне још једна брана у власништву исте рударске компаније.

Власти су уз то евакуисале и неколико четврти у граду Брумадину, које су у домету бране Б6.

Чланови породица несталих, који су се надали да су њихови ближњи преживели цунами сачињен од отпада из рудника гвожђа након што је у петак пукла рударска брана, сада су очајни и гневни због све веће вероватноће да је више од 300 људи, који се још воде као нестали, смртно страдало.

До суботе увече, када су власти обуставиле спасилачке операције до зоре, из муља је извучено 40 беживотних тела, а 23 особе су пребачене у болницу.

После пуцања бране у петак, поплављено је подручје у близини насеља Виља Фертеко, што је изазвало страх од ширења токсичног отпада.

У тренутку пуцања бране, стотине радника се налазило у кафетерији која је остала затрпана муљем и водом.

Засада није познато шта је узроковало пуцање бране, а власти су саопштиле да ће утврдити ко је одговоран.

Рударска брана изграђена је 1976. године и била је једна од неколико у том подручју које се користе за задржавање отпадних материја из рудника.

Бразилско правосуђе блокирало је три милијарде долара на рачуну рударске компаније «Вале» на име обештећења после пуцања бране.

Новац је блокиран на име обештећења предвиђеног за породице жртава, као и због почињене еколошке штете, преноси Танјуг. 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »