НАТО: Приступни протокол о учлањењу Македоније ускоро ће бити потписан

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг наводи да ће приступни протокол за учлањење Македоније у Алијансу бити ускоро потписан.
Јенс Столтенберг наводи да ће Скопље сести за сто након потписивања приступног протокола.

Јенс Столтенберг (фото: Лола Ђорђевић)

«Потписаћемо приступни протокол НАТО-у и то можемо да завршимо брзо. За ратификацију протокола требаће мало више времена, све зависи од парламената 29 земаља чланица. Када потпишемо приступни протокол, Скопље ће сести за сто», рекао је Столтенберг за Политико Европа.

То значи да ће Македонија учествовати као посматрач на свим кључним састанцима НАТО-а, али пуноправна чланица ће постати када парламенти свих 29 земаља чланица ратификују приступни протокол.

«Прошлог пута нам је требало око годину дана», рекао је генерални секретар Алијансе коментаришући учлањење Црне Горе 2017. године.

Могуће је да у току ове недеље амбасадори земаља чланица НАТО-а потпишу протокол.

«Неке државе чланице као што је Словенија већ су добили зелено светло за ово», изјавио словеначки амбасадор Јелко Кацин.

Како преноси МИА, Кацин даје сличну прогнозу, односно македонска застава би се вијорила испред седишта Алијансе у Бриселу до краја ове године, или најкасније до почетка 2020. године.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »