Линти уручена Светосавска повеља у Скопљу

На Светосавској академији одржаној у Скопљу, Српска заједница у Македонији доделила је Светосавску повељу, највише признање српског народа у Македонији за заслуге у очувању српства, Одбору за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије.

Повељу је председнику Одбора Миодрагу Линти уручила је синоћ председница Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска.

Како се наводи у саопштењу, Линта је захвалио Српској заједници на додели тог признања и истакао да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону и у наредном периоду учинити све да помогне опстанак српског народа у Македонији и да пуни допринос очувању његовог националног и културног идентитета.

Он је поручио Србима у Македонији да буду сложни и јединствени и да буду поносни на своје српско порекло, језик, писмо, обичаје и традицију.

Више од 700 Срба и гостију присуствовали су скупу одржаном у Македонском народном позоришту у Скопљу.

Међу гостима били су присутни председник Владе Републике Македоније Зоран Заев с министрима, изасланик председника Републике Србије, министар одбране Александар Вулин, изасланик српског члана Председништва БиХ, председнице Републике Српске и председника Владе Републике Српске Синиша Каран, амбасадор Руске Федерације у Македонији, амбасадорка Србије у Македонији.

У културно-уметничком делу програму учествовали су Симфонијски оркестар Републике Српске, првак опере Српског народног позоришта у Новом Саду Небојша Бабић, драмски уметници из Београда Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац, књижевник и публициста Драгослав Бокан, музички састав «Ђурђеви ступови» и фолклорни ансамбл «Венац» из Грачанице.

 

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »