Курц похваљен због борбе против антисемитизма у Европи

Бивши амбасадор Израела при УН Рон Просор и председник Израелског јеврејског конгреса Владимир Слоутскер похвалили су аустријског канцелара Себастијана Курца за ангажовање у борби против антисемитизма.

Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Владимир Слоутскер је на синоћњој свечаности у Бечу поводом 27. јануара, Међународног дана сећања на холокауст и страдање Јевреја у време нацистичког режима у Немачкој и широм Европе истакао да Себастијан Курц предводи борбу против антисемитизма у Европи.

Рон Просор је истакао да се «канцелар не плаши да ствари назове правим именом», подсетивши на подршку шефа аустријске владе израелским параолимпијцима који су били искључени са такмичења у Малезији.

Додаје да ништа не може да уништи израелски народ и његову дугу историју.

«Јевреји се никада нису предали, њихов траг не може бити избрисан», нагласио је Просор.

Истакао је и да јеврејски народ више није без гласа, без националне домовине и војске која је штити.

Међутим, на скупу је констатовано да је антисемитизам и даље актуелни проблем, али да је за разлику од мржње према Јеврејима у време нацизма данас она усмерена не против појединаца, већ државе Израел и Ционизма.

Слоутскер је указао да таква негативна осећања не долазе само од стране деснице, већ и левице и муслиманских групација.

«За 85 одсто Јевреја који живе у ЕУ антисемитизам је највећи проблем с којим се суочавају у земљама у којима живе. Од 1945.никада није као сада био изражен антисемитизам», упозорио је Слоутскер.

Подвлачи да је задатак држава чланица ЕУ да уз помоћ толеранције воде борбу против дискриминације, и осигурају да се историја више никада не понови.

«До сада је међународна заједница покушала да искорени антисемитизам, али је то погрешан приступ, јер циљ мора бити да се он у потпуности превазиђе. Неопходно је да постанемо проактивнији, и цело друштво мора да се суочи са овим проблемом. Јеврејски народ мора уједно бити партнер у борбу против сваког облика дискриминације верских група», објаснио је Слоутскер.

 

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »