Колинда о чланству Србије у ЕУ: Србији ће требати године да испуни преговарачка поглавља 23 и 24

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поручила је данас да ће наставити да тражи од Србије, али и од колега из ЕУ и Европске комисије, да се Београду не гледа кроз прсте у преговорима о чланству.

Стратегија проширења Европске уније, као услов за чланство, поставља и решавање отворених билатералних питања, којих је много између Хрватске и Србије — границе, мањине, питање несталих и архива, сукцесије, универзалне јурисдикције. Нико не треба да се заварава да ће избећи њихово решавање. Истрајаћемо на томе — поручила је хрватска председница у интервјуу за телевизију Н1.

Она је нагласила да ће се све ове теме свакако отворити у оквиру одређених преговарачких поглавља, посебно области 23 и 24, која се тичу правосуђа и владавине права:

Инсистирам на њиховом решавању и мимо тог процеса, јер то су уосталом питања која нико други неће решити за нас, него Хрватска и Србија. Ту је потребан дијалог, а за дијалог је потребно двоје. Јако сам разочарана што нема напретка по питању несталих.

На питање да ли се осећа као да ју је Вучић «превеслао» око тог питања, с обзиром на то да је доста тога обећао, хрватска председница је рекла:

Не бих рекла да је превеслао, не волим такве изразе, али да се ништа није догодило, није се ништа догодило. Мислим да је намера председника Вучића, када је рекао да жели да решава то питање, била искрена, али шта га спутава, не знам.

Она је рекла да ће поглавља 23 и 24 остати веома дуго отворена и да ће бити потребне године док Србија не испуни све услове.

 Разумем да је самој ЕУ један од приоритета решавање питања између Београда и Приштине. То јесте битно за стабилност целог простора, али не треба занемарити друга отворена питања. Хрватска мора истрајати у својим националним интересима.

«ПАЦКЕ» МЛАДИМ СРБИМА

Хрватска председница опоменула је и Србе у Хрватској да Хрватску не морају да воле, али ако живе у њој морају да поштују њене институције и симболе.

Она је то рекла поводом снимка из Вуковара, на којем млади Срби у том граду нису устали приликом интонирања хрватске химне, а који је објавио градоначелник Иван Пенава, преноси Танјуг.

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »