Када машина демократије има свој недостатак: Ово су најсрамотније лажи о «руском мешању»

Такозвано «руско мешање» постало је за САД нека врста застрсашујуће бајке којом Вашингтон застрашује Американце када то захтева демократија. Локални медији такође не пропуштају прилику у овом смислу што их понекад кошта угледа.

Портал The Intercept је одлучио да подсети на десетине најцјењенијих и најсрамнијих  америчких публикација посвећених «руској интервенцији».

Десето место заузима чланак из магазина «Фортуна», објављен 12. јануара 2017. године.Била је посвећена томе како су “руски хакери из РТ канала” наводно напали америчку радио-дифузну мрежу C-SPAN. У ствари, десетоминутни престанак емитовања програма C-SPAN у коме је «Фортуна» хтела да «хакује» претворио се у срамоту за публикацију инспирисану ироничним коментарима Американаца на вебу, јер су сви ових 10 минута људи могли да гледају РТ. У публикацији су, наравно, признали своју грешку, а скандалозни наслов је журно промењен, али срамота више није могла да се опере.

На деветом месту нашао се чланак Вашингтон Поста о томе како су руски хакери упали у електричну мрежу да замрзну државу Вермонт. Чланак је објављен 30. децембра 2016. године. И, с обзиром на ауторитет публикације, није могла, него имати реакцију америчког друштва. Људи су били огорчени, а политичари нису чак ни презирали озбиљне претње.

Али све ово је изашло раме уз раме. Искуство објављивања, наравно, им је омогућило да изједначе скандал. Тако су се у Вашингтон Посту почели појављивати појашњени материјали. И последња је била посвећена чињеници да злонамерни софтвер није имао никакве везе ни са Русијом ни са мрежом.

Осмо место поново је припало Вашингтон Посту. У јесен 2016. године издање је објавило сензационални материјал о „увођењу Руске Федерације у америчку политику путем друштвених мрежа“. Аутори релевантне студије била је одређена група стручњака „PropOrNot»“, на коју су се аутори позвали са пуним поверењем. И узалуд.

Након неуспеха издања појавило се око две стотине сајтова разних орјентација. Многи су претили тужбама.Али након две недеље дошло је до уредничког објашњења Вашингтон Поста у коме је он одбио одговорност сваљујући кривицу на све те истраживаче који су наравно остали непознати.

Си-Ен-Ен и репортажа од 22. јануара 2017. која је коштала каријере три дописника заузела је седмо место. Материјал је посвећен комуникацији Трамповог саветника Ентонија Скарамучија са Руским фондом за директна улагања. Међутим испоставило се да је све то била лаж.

Изјава Кена Диланјана дописника познатог по везама са ЦИА на  NBC News и MSNBC онаводној руској кривици за неколико «напада» на америчке дипломате на Куби заузима шесто место.Приче Диланјана о наводном «микроталасном» оружју које ни руске службе нису могле да прате.

Прогон је почео након изјаве лекара о психосоматским поремећајима али не од оружја. А «неки чудни звуци» које су чуле дипломате изгледали су као локална разноликост цврчака.

На петом месту налази се чланак «Slate» који је прошао кроз «The Trump Organization» оптуживши је да има сервер преко кога је омогућено 45-том америчком председнику да комуницира са Москвом. Чак ни Хилари Клинтон није пропустила прилику да испромовише овај чланак али и њу и «Slate» разочарали су већ сутрадан Фортуна и Вашингтон Пост који су просто распршили овај мит.

Чланак посвећен сусрету бившег шефа Трамповог изборног штаба Пола Манафорта са оснивачем Викиликса Џулијаном Асанжом у Лондону објављен у Гардијану заузео је четврто место. Чланак је за кратко време постао популаран на интернету што је веома брзо довело до његовог пораза. На крају морали су признати да овакви сусрети не би прошли неопажено. Материјал се појавио 27. јануара прошле године и до сад нико није потврдио ту информацију.

И поново на скали Си-Ен-Ен је отворио треће место најсрамнијих фалсификата 27.јула прошле године објавивши чланак посвећен адвокату председника Мајклу Коену и његовом наводном признању да је Трамп знао о изградњи «Trump Tower».Проблем је у томе што је Си-Ен-Ен ухваћен у отвореним лажима. Канал је тврдио да је Коенов адвокад Лени Девис одбио да коментарише ову ситуацију. Коначно Девис је одбацио и све оптужбе Си-Ен-Ен међутим то није натерало канал да уклони спорни материјал.

Издање «BuzzFeed»познато по громким насловима заузело је друго место тврдећи да специјални тужилац Милер има доказе о томе да је Трамп тражио од Коена да лаже у Конгресу о изградњи «Trump Tower».Сам Милер ове тврдње није потврдио у медијима.

И на крају, прво место су заузели Си-Ен-Ен и MSNBC, који су објавили 9.децембра 2017. године најсрамнији чланак у историји мас медија.

«Трамп млађи имао је раније приступ електронској кореспонденцији Националног комитета демократа објављеној на Викиликсу»- громогласно је најављивао Си-Ен-Ен где се још увек питају како су сви «информисани извори» успели да искривљују стварност јер је, како се касније испоставило Трампу млађем сасвим случајно послата информација која је касније објављена на Викиликсу.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »