Јоксимовић: Чланство у ЕУ не амнестира ни Хрватску од нерешених питања

Занимљиво ми је тумачење које смо чули из Хрватске, и то од највишег званичника те земље (председнице Колинде Грабар Китаровић), и некадашње хрватске министарке за ЕУ, у погледу обавезе решавања билатералних питања пре приступања Србије ЕУ и импликација на поглавља 23 и 24, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Наиме, навела је министар, билатерално по свом значењу подразумевајуће се односи на две стране у неком односу, процесу, релацији, те је нејасно и забрињавајуће да једна од страна, због тога што је чланица ЕУ подразумева да је билатерално заправо само форма и уобичајени и учестали елемент ЕУ диплоговора, а да су изгледа подразумевајуће обавезе само на једној страни, оној која има аспирацију чланства.

Значи, чланство у ЕУ неке од држава изгледа виде као ескапизам и амнестију од сопствених нерешених обавеза у области мањина, повратка имовине, владавине права, процеса помирења, оценила је Јадранка Јоксимовић.

Процес преговора и поглавља не служе и нису скројена тако да у њих свако убацује своје билатералне захтеве према кандидату, зато и служе билатералне платформе да би се избегла таква до крајности условљавајућа будућност процеса преговора.

Јоксимовић је подсетила да је, уосталом, Србија поглавља 23 и 24 на једвите јаде након једног неувиђавног понашања управо Хрватске, отворила у јулу 2016. године. Наиме, током холандског председавања ЕУ, у првих шест месеци 2016, постојала је добра воља чланица и Холандије да се до краја јуна, тј. до краја њиховог председавања, отворе поглавља 23 и 24. Делегација, на челу са мном, отпутовала је у Брисел, где смо по доласку сазнали да је Хрватска ипак одустала од давања сагласности, што је изванредно дипломатски неприличан потез.

Поглавља су отворена три недеље касније, у јулу 2016, почетком словачког председавања, и отварању је присуствовао тадашњи премијер (Србије Александар Вучић) управо ради значаја који Србија придаје овим поглављима.

Дакле, мене не чуде овакве најаве из Хрватске, али европејство мора да се тренира, некоме изгледа треба дуже да постане чланица у пуном смислу практиковања европских вредности, чак и кад је формално у чланству, некоме не треба ни чланство да би се понашао у складу с принципима поштовања договора, решавања у доброј вери и дијалогом, а отворених питања и слободе у друштву за све, закључила је Јадранка Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »