Данска почела градњу ограде на граници с Немачком

Данска је почела са изградњом 70 километара дуге ограде дуж границе с Немачком како би зауставила прелазак дивљих свиња и тако спречила ширење афричке свињске грознице која би могла да угрози њену вредну индустрију свињског меса.

фото: Новости/Танјуг

Рад на огради која ће бити висока 1,5 метара почео је данас у Падборгу, 220 километара југозападно од Копенхагена.

Изградњу су одобрили дански посланици у јуну прошле године када је влада упозорила да би дански извоз свињског меса у земље ван Европске уније, вредан годишње 11 милијарди круна (1,6 милијарди долара), могао да буде угрожен афричком свињском грозницом. ;

У 2016. години укупан дански извоз свињског меса вредео је око 30 милијарди круна (4,55 милијарди долара)-

За разлику од свињског грипа, афричка свињска грозница се не преноси на људе али може да буде смртоносна за домаће и дивље свиње и да изазове велике губитке пољопривредницима.

Критичари сматрају да ће ова ограда нашкодити дивљим животињама и да је симболичан гест који се углавном бави непостојећим проблемом. Дански званичници признали су да би дивље животиње теоретски могле да прођу на местима где се ограда прекида када прелази аутопутеве, путеве и потоке.

За сада није пријављен ни један случај афричке свињске грознице у Немачкој мада их је било у неким суседним земљама. Први случај у западној Европи био је забележен у Белгији у септембру. Белгијанци су тада успоставили тампон зону да изолују болесне животиње.

Новости

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »