Чадеж: Приштинске таксе довеле до бизарног момента

Kосовска полиција је у јужном делу Косовске Митровице запленила 140 светосавских пакетића намењених основцима у Гораждевцу и Осојану. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да ситуација са таксама долази до бизарног момента. Истакао је да ни српским, а ни косовским компанијама не одговара тренутна ситуација и да се нада да ће доносиоци одлука ускоро то схватити.

председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж(Фото : Лола Ђорђевић)

У најгорим временима на овим просторима, током ратова, некако су људи успевали да шаљу химанитарну помоћ и пакетиће у најразличитије делове, а то сада не може, напоменуо је Марко Чадеж у Јутарњем дневнику РТС-а.

Чадеж каже да ситуација са таксама долази до бизарног момента и истиче да не постоји ниједна озбиљна политичка фигура у међународном систему, која није рекла или нагласила да таксе морају да се укину.

«Очекујемо да се примењују логичне одлуке и да се вратимо сарадњи коју смо некада имали», рекао је Чадеж.

Додао је да је Привредна комора Србије у контакту и са косовским компанијама и са Привредном комором Косова и да таксе имају велики утицај на њихов рад.

«Ниједној страни садашња ситуација не одговра и ја се надам да полако и доносиоци одлука то схватају», истакао је Чадеж.

Пословни форум са Словенијом

Трећи бизнис форум у Београду, до сада је највећи форум јер ће окупити 600 учесника и више од 400 словеначких и српских компанија, каже председник Привредне коморе Србије.

Чадеж каже да на форуму учествују компаније из прехрамбене, металне индустрије, а да је највише компанија из ИТ сектора и туризма.

«Овај пут видимо да су компаније из технолошко-иновативног сектора и поготово из туризма веома заинтересоване за сарадњу и да постоји огроман простор за сарадњу», истиче Чадеж.

Напомиње да су Словенија и Србија једна другој међу 10 најважнијих привредних партнера и подсећа да су словеначке инвестиције у нашу земљу веће од милијарду евра.

Каже да се полако словеначка привреда отвара и за домаће привреднике и подсећа да «Комтрејд» у Словенији запошљава више од 600 ИТ инжењера.

Шта Србија извози у Словенију

У 2018. години извоз из Србије за Словенију износио је 572 милиона евра.

«Поменуо бих да укупна робна размена, која је доста избалансирана и уравнотежена, из године у годину расте, а ово је друга година да смо прешли милијарду евра укупне робне размере. Сам извоз је порастао од 2017. године за 15 одсто», истиче председник Привредне коморе Србије.

Подсећа да су различити производи које извозимо – од машина, челика, алуминијума, пластичних делова до прехрамбене индустрије.

«Нама је важно да се су председници Борут Пахор и Александар Вучић спремни да кроз разговоре охрабре привреднике и створе што боље услове за њихове пословање», каже Чадеж.

Истиче и да компаније из Словеније које већ послују у Србији врше реинвестицију, улажу оно што зараде у нова постројења, тако да профит остаје у Србији и запошљава се више људи.

Напомиње и да словеначке компаније траже српске партнере у различитим секторима, а највише у ИТ индустрији, праве заједничке компаније или договоре и тако наступају на заједничком тржишту.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »