Аустралија признаје Гуаида за привременог председника Венецуеле

Аустралија признаје председника Народне скупштине Венецуеле Хуана Гуаидоа за привременог председника земље до избора, изјавио је аустралски министар спољних послова Марис Паин.

«Аустралија признаје и подржава председника Народне скупштине (Венецуела )Хуана Гуаиида као привременог председника у складу с уставом Венецуеле пре избора», рекао је министар спољних послова.

Према извештају, чак и раније, преко свог амбасадора, Аустралија је подржала Лима групу, која је позвала Николаса Мадура да не преузме дужност председника. Инаугурација је одржана 10. јануара.

Како што је наведено, Аустралија позива све стране «на мирно решење», «повратак демократији» и «поштивање људских права».

Раније је ЕУ, коју представља шеф европске дипломатије, Федерика Могерини, изјавила да је спремна да призна Гуаидо као привременог председника земље, ако наредних дана не буде објављен ниједан председнички избор у земљи.

Холандија, Велика Британија, Немачка, Француска и Шпанија су такође изразиле намеру да признају Гуаида као привременог председника земље ако нови избори не буду објављени у Венецуели у року од осам дана.

До сада, поред САД-а, Израел, Бразил, Канада, Аргентина, Чиле, Колумбија, Костарика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвај, Перу, Грузија, Албанија и неколико других земаља признали су статус Гуаиида као привременог шефа државе. Русија је подржала Мадура као легитимног предсједника Венецуеле.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »