Антић: 500 милиона динара у Буџетском фонду за пројекте енергетске ефикасности

Mинистар рударствa и енергетикe Александар Антић, председник Скупштине града Никола Никодијевић  и заменик градоначелника Горан Весић обишли су радове на енергетској реконструкцији Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић”.

Александар Антић захвалио је Влади Швајцарске Конфедерације, и додао да је озбиљан партнер у пројектима у вези са енергетском ефикасношћу и један од лидера у тој области. Истовремено нам показује да енергијом треба поступати са дужном пажњом, уз максималне уштеде – истакао је Антић.

Када је реч о овом конкретном пројекту, протеклих година, подсетио је Антић, урађено је много као резултат заједничке сарадње Града Београда, Владе Србије и Владе Швајцарске.

Пројекат је веома успешан, а у реализацији је било два сегмента, вредности више од три и по милиона евра. Први се тицао енергетске реконструкције ОШ „Олга Петров”, односно модернизације у енергетском смислу око 2.600 квадрата, а други сегмент односио се на болницу. Сви објекти подигнути су са најнижег енергетског разреда на такозвани „Б разред”, који је стандард и у најразвијенијим државама Европе – истакао је Антић, дајући пример да објекти у новоградњи по закону морају да имају „Ц разред” што говори у прилог чињеници да је енергетска ефикасност на реконструисаним објектима сада на веома високом нивоу.  

Ниво уштеда у енергији сада је око четрдесет процената, прецизирао је Антић, што је додатни мотив за све да се још више средстава улаже у сличне пројекте. Влада Србије овом сегменту поклања велику пажњу, највише посредством Буџетског фонда за енергетску ефикасност, а за ту намену у 2019. издвојено је рекордних петсто милиона динара, што ће највећим делом бити уложено у неразвијене општине у Србији, навео је Антић.

Радови на енергетској реконструкцији Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Падинској Скели су почели у октобру 2018. године, а рок за њихов завршетак је 30. април ове године.

Догађају су присуствовали градска секретарка за енергетику Нина Јандрић и заменица директора швајцарске канцеларије за сарадњу Сибил Хеглер.

Извор: Министарство рударства и енергетике

The post Антић: 500 милиона динара у Буџетском фонду за пројекте енергетске ефикасности appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »