Тајланђанин, а Црногорац: Од власника пасоша зависи пут Црне Горе у Европу

Преговори Црне Горе са Европском унијом убудуће ће зависити од тога коме ће Влада у Подгорици дати економско држављанство. У извештају Европске комисије о ризицима програма за држављанство и пребивалиште страним инвеститорима у ЕУ, упозоравају да ће Комисија пратити шеме за инвеститоре у државама кандидатима и потенцијалним кандидатима, у склопу процеса приступању ЕУ.

— Како би се спречило да такви програми узрокују ризике у наведеним подручјима (сигурносни ризици, прање новца, заобилажење правила ЕУ, избегавање плаћања пореза) услови који се тичу програма економског држављанства биће укључени као део приступања ЕУ (од мишљења о захтеву земље за чланство до затварања преговора) — наводи се у извештају ЕК.

Познато је да званична Подгорица од почетка године примењује одлуку Владе о стицању црногорског економског држављанства пријемом на основу посебног програма улагања и он ће бити доступан за највише 2.000 заинтересованих бизнисмена и њихових компанија из земаља које не припадају Европској унији и то током ограниченог периода од три године.

За црногорски економски пасош моћи ће да конкуришу бизнисмени који буду спремни да уложе од 250.000 до 450.000 евра.

Пре три године Влада је расписала међународни јавни позив у ком је позвала компаније са искуством да доставе понуде за избор понуђача за израду и реализацију посебног програма улагања на основу којег се може стећи црногорско држављанство.

Тада је реаговала Европска унија која, додуше, није директно тражила од Подгорице да укине програм увођења економског држављанства, али је упозорила да се правила у тој области морају ускладити са европским нормама.

О броју привилегованих који су добили пасош незванично се помиње цифра око 300, а друштво највећим делом успешним људима, како се прича, праве Веи Сенг Пуи који је хапшен због организовања ланца илегалног клађења.

Према писању руског портала МК.РУ. Црногорац је постао и Азербејџанац Телејман Исмаилов, некадашњи власник Черкизовске пијаце, смештене тик уз познати московски комплекс «Исмалов». За овим човеком на снази је међународна потерница, због оптужби за организацију ликвидације осам особа које су му сметале приликом преузимања Черкизовске пијаце.

ШИНАВАТРА

Пре девет година десио се скандал поводом открића да бивши премијер Тајланда Таксин Шинаватра, бежећи од правосуђа своје земље, шета по свету са црногорским пасошем.

У почетку помало забавна, прича је прерасла у озбиљан случај, када се показало да издавање исправа човеку који је у Тајланду правоснажно осуђен на две године затвора може да угрози интеграције Црне Горе.

Све је било толико загонетно јер је почетком априла те године тајландска влада опозвала све пасоше бившег премијера, да би после тога било откривено да је Шинаватра у Либерију ушао са пасошем на којем пише Монтенегро.

В. КАДИЋ

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »