Ненад Окановић-Таса из «Заспанке за војнике»: Никада не бих играо у филму који Србе представља као негативце

На почетку каријере улоге су бирале Ненада Окановића, а сада је, тврди, он тај који одлучује чије одело ће обући. Његов карактеристичан изглед, ведар дух и спремност на шалу издвојили су га од остатка риба у глумачким водама. Досад смо га виђали у различитим издањима, а најупечатљивији траг на малом екрану оставио је као син Драган у популарној серији «Село гори, а баба се чешља», редитеља Радоша Бајића.

«Заспанка за војнике» / Фото Промо

Ништа мање успешан није био у напетој крими-драми «Убице мог оца», где је тумачио симпатичног Перу лопова и тиме показао да Петловац није једино место где добро «плива».

Велики глумачки допринос дао је у првом филму о српској труби «Гуча», а потом и оживљавању националне историје у серији «Равна гора» и прошлогодишњем филму «Заспанка за војнике».

Да уме да буде урбан, убедио нас је као цртач графита у «Виру» (2012), где је у друштву Драгана Николића, Емира Кустурице, Мирјане Карановић и других колега приказао бурне деведесете године прошлог века из угла младих.

Питали смо га како му полази за руком да изнова буде другачији, а одговорио нам је једноставно — различите улоге траже различите адуте. Зато ћемо тек видети колико је духовит. Припремите марамице, јер у хит серију «Шифра Деспот» (недељом од 21.15 на Пинку) стижу комични арапски принц Бен Окан ал Ахра и његов другар.

Моја сарадња са колегом Бранком Јанковићем у овом пројекту је добитна комбинација. То су били наши први, али сигуран сам не и последњи заједнички кадрови. Засмејавали смо све на сету и одлично смо се забављали — прича Окановић.

* Налик на «Породично благо», и овде имамо Арапина за кога се испоставља да је преварант. Колико сте се приликом грађења лика угледали на Јосифа Татића и његовог Абу Бекира?

 Бен Окан ал Ахра је изузетно занимљив, комичан, довитљив и допадљив. Убеђен сам да ће га публика волети. Јосифа Татића сам увек ценио као глумца, али се трудим да се ни на кога не угледам, већ да улогу изнесем онако како је ја осетим. Не размишљам о сличностима или разликама у односу на друге колеге.

* Како је Бен Окан ал Ахра добио име? Има ли ово «Окан» везе са вашим презименом?

 То ћете морати да питате творца серије Радоша Бајића, али претпостављам да има.

* Постоји ли нешто што не бисте могли да одиграте пред камерама?

Вероватно има и тога, али тренутно ми не пада на памет шта би то конкретно било. Сигурно је да никада не бих играо у филму који српски народ представља у лошем светлу.

* А пожелите ли да се нађете у кожи заводника?

Никад нисам имао жељу да се нађем у таквој роли, више сам прижељкивао улогу лудог научника. А колико сам успешан у шармирању, морате да питате моју супругу.

«Заспанка за војнике» / Фото Промо

* Који досадашњи лик који сте тумачили на филму или у серији вас најбоље описује?

Глумац у сваку улогу угради део себе, покуша и ако има среће пронађе нешто заједничко са оном која му се професионално наметне. Делић мене лежи и у сину Драгану, у Пери, у Грофу из «Вира», у Грашку из «Гуче», у Таси из «Заспанке за војнике», у Бата Раки из «Сенки над Балканом» и у другим ролама. Посебно се проналазим у онима које у склопу пројекта за децу «Боки и Оки» играм са драгим пријатељем Бокијем Ивковићем.

* Како данас, после 12 година, доживљавате своју улогу у «Село гори, а баба се чешља»?

 На сина Драгана гледам исто као и раније. То је моја одскочна даска и захвалан сам што ми се на почетку каријере указала прилика да одиграм такав карактер.

* Лик Пере лопова је био освежење за вашу каријеру и пријатно изненађење за публику. Како сте се припремали за тај задатак?

С обзиром на то да се никада нисам осећао као лопов, за ову улогу сам се темељно спремао, као и за све остале. То подразумева читање сценарија, разговоре са редитељем, размишљање о њој кроз костимске пробе и на крају стварање лика кроз глуму.

* Да ли ћемо вас видети и у четвртом наставку «Убица мог оца»?

Немам ту информацију, али ћу се радовати ако се покаже као истинита.

* Какве утиске носите са снимања филма «Заспанка за војнике»?

Изузетно лепе! Остварио сам одличну сарадњу из које су се родила нова пријатељства. Велика је част и задовољство играти једног од хероја Првог светског рата. Улога Тасе је била прави изазов. За њу сам, између осталог, морао да се угојим, па килограме још скидам!

са снимања филма «Заспанка за војнике» /

НИ ЗА ЧИМ НЕ ЖАЛИМ

* ИЗЈАВИЛИ сте да вас старост неће питати: «Где ти је била младост?», већ…

«Могао си то мало лакше». У сваком случају, не жалим ни за чим. Као што каже наш народ — све у своје време.

СТИЖЕ «ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИК»

* Тренутно снимате нову серију «Државни службеник». Можете ли да нам откријете нешто више о том пројекту?

У питању је крими-драма Гаге Антонијевића, који је своје умеће у тој области доказао серијом «Убице мог оца». Радња прати припаднике Службе државне безбедности. Оно што је занимљиво је да се Пера лопов појављује и овде, а поред те улоге одиграћу још једну потпуно другачију од свега што сам досад радио. «Државни службеник» би требало да се појави на ТВ крајем марта.

Милица Бобинац

http://www.novosti.rs/

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »