Љајић: Ако Приштина не укине таксе, други играчи ће заузети тржиште

Ако приштинске таксе потрају штета ће бити огромна, јер је тешко очекивати да се сви привредници врате тамо где су стали пре њиховог увођења, каже за РТС министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Министар туризма Расим Љајић (Фото: Лола Ђорђевић)

Расим Љајић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је тешко прогнозирати када ће укинути таксе од 100 одсто на производе из централне Србије.

«Евидентно је да су косовске власти под малим притиском домаће привреде и великим притиском међународне заједнице, али је тешко прогнозирати када ће укинути таксе од 100 одсто на производе из централне Србије», рекао је Љајић.

Досадашња штета од 66,2 милиона евра, колико је мање робе пласирано на КиМ, само је део штете.

Упозорава да ће штета бити дугорочна, пошто ће други играчи заузети тржиште на КиМ.

Истиче да су у децембру забележене драматичне промене у односу на исти месец 2017. године, када је роба из централне Србије чинила 15,7 одсто увоза на КиМ, док је пре месец дана то било 1,7 одсто.

«У децембру 2017. године на КиМ је продато робе у вредности од 46 милиона евра, а овог децембра 5,7 милиона», прецизира Љајић и додаје да су то подаци Приштине.

Наводи да је повећан увоз на КиМ из Албаније за 60 одсто, Македоније 40 одсто, из Грчке 114 одсто, Мађарске 71, Хрватске 28, а из Бугарске за 50 одсто.

«Ако таксе потрају штета ће бити огромна, јер је тешко очекивати да се сви привредници врате тамо где су стали пре њиховог увођења», објашњава министар.

Напомиње да је важно да се таксе укину што пре, јер, како каже, касније укидање неће имати економски ефекат.

«Тешки преговори са Евроазијском унијом»

У току су преговори о новом споразуму о слободној трговини са Евроазијском унијом, а Љајић каже да се одвијају тешко.

«Проблем је код роба које треба да буду на бесцаринском режиму», напомиње министар и наводи да су они попустили код воћне ракије, али да је застој настао око – цигарета, сира, вињака, живинског меса.

Представници Русије су, како наводи, били нешто флексибилнији од других. Разговори се настављају, а министар се нада да ће компромис бити постигнут.

Коментаришући најаву првог потпредседника «Сбербанке» у Давосу да та руска банка планира да прода удео од 39 одсто у хрватском «Агрокору» у првој половини ове године, Љајић каже да нема дилеме да ће «Сбербанка» продати свој удео, јер је то једини начин да врате уложени новац.

Међутим, није сигуран да је сада добар тајминг и не верује да би добили више од пола средстава које су уложили.

Што се тиче најаве укидања уредбе о максималној малопродајној цени хлеба, Љајић каже да нема економских оправдања за одржавање ове уредбе, која је додатни административни трошак.

«Никаква опасност не прети да дође до повећања цене хлеба», нагласио је министар.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »