Кнајсел: Аустрија је свесна своје историјске одговорности

Нацистички концентрациони логор Аушвиц заувек ће остати симбол тога докле антисемитизам, расизам и нетолеранција могу довести, наводи министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел, подвукавши да је Аустрија свесна своје историјске одговорности.

Поводом Дана сећања на Холокауст, 27. јануар, Карин Кнајсел је рекла да злочини који су почињени у Аушвицу треба да представљају трајно упозорење и сећање у циљу залагања за демократско друштво које се заснива на толеранцији, међусобном разумевању и људским правима.

«Аустрија, која је свесна своје историјске одговорности, жели да ствара места сећања, да их подстиче, и зато је влада подржала и подизање ‘зида са именима убијених аустријских Јевреја’ у Бечу, као и подизање споменика у Белорусији, у Малом Тростинецу, где је највећи број Јевреја из Аустрије убијен», навела је Кнајселова у саопштењу.

Борба против антисемитизма, како је нагласила, са посебним фокусом на младе, од огромног је значаја.

«Пре свега на друштвеним мрежама уочавамо раст антисемитских коментара и изјава. Против тога морамо одлучно деловати. Аустрија то чини и кроз сарадњу с патнерима у међународним форумима, као што су ОЕБС, УН, али и као чланица Међународног савеза за сећање на холокауст», објаснила је министарка.

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе истиче да антисемитизам представља злочин против човечности и мора се јасно осудити, ма са које стране долазио.

«Ми, на основу наше историје, имамо посебну одговорност да се боримо против антисемитизма, и да не допустимо да икада више ојача», рекао је Штрахе, додајући да је Аустрија то дужна жртвама Холокауста.

«Аустрија је у обавези да заштити своје јеврејске суграђане од свих напада», поручио је вицеканцелар у саопштењу за јавност.

Према његовим речима, стравични злочини нацизма не смеју се више никада поновити, те указао да се, с тим у вези, морају посебно посматрати и из исламских земаља увезени антисемитизам.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »