Данас је Међународни дан сећања на холокауст

Данас је Међународни дан сећања на холокауст. 27. јануара 1945 совјетске трупе су ослободиле Аушвиц највећи нацистички логор смрти.

Тачан број погинулих у Аушвицу никада није утврђен, јер су многи документи уништени, а сами Немци нису водили евиденцију о жртвама упућеним у гасне коморе одмах по доласку. Према документима Нирнбершког трибунала, погинуло је 2,8 милиона људи, од којих су 90% били Јевреји.

Дан сећања је успостављен резолуцијом Генералне скупштине УН-а 1. новембра 2005. године. Резолуција је усмерена против покушаја порицања холокауста као историјског догађаја и осуђује било какве манифестације верске нетрпељивости.

Јеврејски музеј и Центар за толеранцију, уз подршку Федерације јеврејских општина Русије (ФЕОР), одржаће годишњу церемонију паљења свећа.

Тог дана, Јеврејски музеј и Центар за толеранцију представиће изложбу „Анне Франк. Дневници холокауста. Пројекат ће испричати приче шест девојака чији дневници, написани у гетима и окупационим зонама, илуструју трагичне догађаје холокауста очима тинејџера.

“Настављамо свој отпор антисемитизму, ксенофобији и феноменима који се не би требали појавити у 21. стољећу. Али наш примарни задатак је да спречимо чак и појаву ових феномена “, рекао је Александар Борода, председник Федерације јеврејских заједница Русије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »