Амерички аналитичар упозорава Албанце да буду пажљиви у дијалугу, јер Србија и Русија могу да их обмане

Дијалог Београда и Приштине улази у одлучујући период, а амерички аналитичар Јануш Бугајски рекао је да «Косово мора да буде екстремно опрезно у дијалогу, јер Београд може да их обмане». 

Путинова посета Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

Он је нагласио да би недостатак консензуса о кључним питањима међу политичким актерима на Косову могао да угрози дијалог, али и будућност Косова.

Упитан да ли постоји документ у којем се помиње «размена територија», Бугајски је рекао да му није познато да такав документ постоји.

Мислим да ћемо знати више о овом процесу кад се дијалог интензивира. Процес преговора мора да буде максимално транспарентан, а грађани Косова би требало да инсистирају на транспарентности — рекао је Бугајски. 

Упитан да ли су понуђене гаранције за добијање столице у УН за лажну државу Косово ако се постигне споразум Београда и Приштине, и да ли ЕУ и САД могу да понуде гаранције за имплементацију споразума, Бугајски је био скептичан:

Не знам како ће то бити изводљиво. Знамо да постоје и Русија и Кина — рекао је и додао да би САД требало више да се укључе у процес око Косова. Он је нагласио да циљ Вашингтона остаје исти: да Косово буде «стабилна држава», и рекао да САД траже дугорочно решење.

Треба бити пажљив, сваки покушај мењања граница на Балкану Русија може да злоупотреби — рекао је Бугајски. 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »