Звиздић: Савршен тренутак за иницијативу СДА, назив Република Српска је «дискриминаторан»

Денис Звиздић, председавајући Већа министара Босне и Херцеговине је поводом намере Странке демократске акције да пред Уставним судом БиХ покрене правну процедуру којом ће се оценити уставност назива ентитета Република Српска рекао да је «савршен тренутак» да се то уради, додајући да је тај назив «дискриминаторан» за грађане несрпске националности.

Он је рекао да је иницијатива оправдана и утемељена на чињеницама, те да од ње не треба правити велику политичку причу јер ће се тиме засенити њена суштина. преноси Танјуг.

Констатовао је да становници несрпске националности у овом ентитету чекају годинама да се оствари равноправност грађана онако како налаже Дејтонски мировни споразум.

Упитан зашто се Странка демократске акције сада одлучила на ову иницијативу, Звиздић је за Н1 одговорио «да је ово савршен тренутак јер је чињеница да поред очекивања и стрпљивости повратника Бошњака и Хрвата који су тамо аутохтоно становништво, није дошло до очекиване равноправности».

«Раније сам рекао да медији провере податак да мање од два посто од укупног броја запослених у институцијама Републике Српске долази из реда Бошњака и Хрвата», навео је он.

Према његовим речима, из имена Републике Српске који је дискриминаторан почиње да се изводи премиса тј. да се, како тврди, говори о супремацији Срба, да је Дрина непостојећа граница, да Босна и Херцеговина нема капацитете државотворности и о сецесији Републике Српске.

«Република Српска није ништа мање и ништа више него ентитет. Не постоје две српске државе на Балкану. Босна и Херцеговина је држава равноправних народа. Становници Републике Српске који се не изјашњавају као Срби морају уживати пуну једнакоправност и равноправност у приступу свим процесима», навео је Звиздић.

Он се потом осврнуо и на интеграцију Босне и Херцеговине у Европску унију и НАТО савезу. Подсетио је на раније одлуке институција којима се обавезало да Босна и Херцеговина буде на путу атлантских интеграција, преноси Танјуг.

Као циљ је навео да Босна и Херцеговина добије кандидатски статус за чланство у Европској унији у овој години додавши да не очекује да Унија буде попустљива према Босни Херцеговини

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »