Заев поздравио одлуку грчких посланика

Македонски премијер Зоран Заев поздравио је данас храброст посланика грчког парламента који су одобрили споразум о промени имена бивше југословенске републике у Северна Македонија.

«Добро знамо да то није било лако, али да је више него неопходно за обе земље», рекао је Заев на конференцији за новинаре у Велесу.

Споразум о промени имена ратификован је са само 153 гласа у 300-чланом парламенту Грчке и резултати недавних анкета показују да ова одлука и даље није популарна међу Грцима.

Овим је окончан 28-годишњи спор између Атине и Скопља поводом употребе назива Македонија, јер је то и име покрајине на северу Грчке.

Како би постигнути споразум између Атине и Скопља ступио на снагу, Грчка мора да ратификује и протокол за одобрење чланства Македоније у НАТО и то би требало да се деси током наредног месеца.

«Македонија ће постати Северна Македонија за око две седмице», рекао је неименовани званичник македонског Министарства спољних послова агенцији Франс прес.

Ратификација Преспанског споразума, такође значи и да ће Грчка уклонити вето са кандидатуре Скопља за улазак у ЕУ.

Посланици Собрања усвојили су 11. јануара амандман на македонски Устав којим се мења име државе у Република Северна Македонија.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »