Вучић: Млади су ти које треба питати када се о будућности ради

Част да Нови Сад буде Омладинска престоница Европе треба да опомене све нас кога морамо да питамо када о будућности размишљамо, рекао је председник Александар Вучић и поручио да су млади ти које треба питати када се о будућности ради.

Млади људи пуни енергије и оригиналности су ти који су изборили велику част да Нови Сад буде омладинска престоница Европе, и Србије, рекао је Вучић.

На почетку говора, Вучић је казао да је, док је слушао песму Банета из Гаравог сокака, видео како Вукашин Гроздановић, координатор овог великог пројекта, плаче, и поручио му да је стигао тек на пола мердевина до звезда које прави, те да има још много тога да уради.

„Желим још много енергије да прославите за Нови Сад и нашу земљу. Нисам ничим заслужио такву част да говорим вечерас, осим што нисам сметао, као и многи други који се овим послом баве. Нисам сметао, а гледаћемо да више помогнемо. Имаће Нови Сад још више уређених фасада, довешћемо још фабрика, урадити још путева. Много тога новог ћемо направити, јер оно што сам вечерас видео је нова енергија и нада коју деца и млади доносе свима нама. Када то видите за будућност не брините, рекао је Вучић и додао:

„Будите истрајни и оригинални“.

Каже да у његово време ником од младих не би пало на памет да организује овакву приредбу, са оваквим садржајем, додајући да то показује колико су организатори испред, и да је сигуран да ће Србија са њима бити много испред других.

Рекао је да би то требало све да опомене, да се зна ко се мора питати када се размишља о будућности.

„Ово показује да сте ви ти којима се земља оставља, који ће да је предводе и који ће да одговарају младима данас и онима који долазе“, приметио је председник Вучић.

Истакао је да су добили прилику да науче и додао:

„Да знате да ништа, па ни политика не може да лежи на речима, паролама и маркетингу…већ на пројектима и плановима, на огромном раду и спремности да се суочите са изазовима. Кључна реч је изазов“, поручио је Вучић младима.

„Прилика је шанса, и никада ниједан проблем није нерешив. Најгоре што може да се уради јесте да се поново покуша да се реши“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да изазов не признаје правдање, већ тера да будете одговорни, не кукате на судбину, време и никакву другу вишу силу.

“Први ваш изазов је био да Нови Сад постане Омладинска престоница Европе, и то сте успешно решили. Наставите истим темпом јер ако постоје изазови они постоје у Србији и региону. Чека вас Србија пожурите”, рекао је Вучић.

Вучић је пожелео пуно среће, радости и успеха, да се радују сви који живе у Новом Саду успеху и напретку тог града, али је додао да се радују и они који не живе у Новом Саду, јер је он постао омладинска престоница Србије, колико је и престоница Европе.

„Хвала Вукашине на храбрости да ово све урадите. Када сам први пут угледао Вукашина, упитао сам се “чудно се и храбро одева, мора да много тога може другачије да уради“. Нисам погрешио“, казао је Вучић.

Захвалио се и „егзитовцима“, који су, како је рекао, стварали урбану легенду од Новог Сада.

Обећао је да ће млади у Новом Саду добити све што траже од Србије, јер новца има више, а земљи су потребни нада, енергија, колико је свих година и деценија недостајало.

 

Суфицит у буџету у јануару можда и 200 милиона евра

Суфицит у буџету ће у јануару износити можда и 200 милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

„Погледао сам приходе јануарске и расходе, предвиђен нам је суфицит у јануару по Закону о буџету, као и према плану ММФ, око 70 милиона евра, а верујем да ће можда бити чак и 200 милиона евра“, рекао је Вучић.

Истакао је да је то суфицит само за један месец, као и да то значи више школа, болница, клиничких центара и програма за младе.

 

Време да размишљамо о људима

Време је да почнемо да размишљамо о људима, чувајући своје интересе и добијајући највише што је могуће, поручио је вечерас председник Александар Вучић и додао да се варају сви који мисле да је могуће задржати замрзнути конфликт на Косову и Метохији.

„Жалостан сам ако људи неће то да разумеју, али ја то не могу да променим, као што нећу да мењам политику која је рационална, озбиљна и одговорна и која је доносила добре резултате Србији“, рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је не само Немачка, већ да су 22 од 27 чланица ЕУ већ признале независност Косова у границама наше јужне покрајине.

„Некада се тога ретко сетимо, зато што некада би да заборавимо на свет, а онда бисмо 20 минута касније да будемо део света, а неретко бежимо од стварности. Верујем да ће Немачка водити рачуна, не само о дијалогу, већ и постизању компромисног решења. Да ли ћемо успети у томе остаје да се види“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да се трудио и покушавао свих година, водећи рачуна и о омладини, да сачува мир и стабилност, да укаже да није могуће задржати замрзнути конфликт.

„Постоје интереси и других страна, интереси Албанаца, али и многих великих сила које не желе решавање проблема. Постоје они који кажу да желе коначно сопствену државу и да су спремни да плате цену колика год била. Питам грађане Србије: колику цену смо спремни да платимо? Колико смо платили већ у прошлости због погрешне политике. Време је да почнемо да размишљамо о људима, наравно чувајући своје интересе и добијајући највише што је могуће“, поручио је Вучић.

 

Не поистовећивати Споразум из Преспе и Косово

Честитам и Скопљу и Атини на Преспанском споразуму, али наши проблеми у односима са Приштином су стоструко тежи и та питања не треба поистовећивати, истакао је председник Александар Вучић.

„Не мешамо се у унутрашња питања других земаља. Србија честита и једнима и другима и бићемо једна од првих земаља која ће нашег јужног суседа признати под новим именом. Желимо најбоље могуће односе са обе земље и још једном честитам и Ципрасу и Заеву“, рекао је Вучић.

Вучић међутим, истиче да то питање не треба поистовећивати са питањем Косова.

„Ту се радило само о имену. Наши проблеми у односима са Приштином су стоструко тежи и људи то треба да разумеју“, каже Вучић, посебно мислећи на Европљане који мисле „сад смо решили један проблем“, па сад остаје само Косово.

Желимо да решимо то питање, али она се не смеју поистовећивати, јер се драматично разликују и по тежини и по последицама које имају, истиче Вучић.

„Политика Србије и оно што нама доноси највише добра и наде јесте политика регионалне стабилности, отворених граница, јер се у економском смислу никог не плашимо. Први пут смо прешли БиХ по платама у јануару, а и по пензијама, и та ће разлика бити све већа и прилагођаваћемо се онима који имају веће плате и пензије и надам се ћемо их претећи ако се овако настави“, рекао је Вучић.

Ако се овако настави имаћемо чиме да обрадујемо и запослене у јавном сектору и пензионере до краја године, закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »