У центру Лисабона испод познатог ресторана, пронађена 2.000 године стара римска гробница

Португалски археолози пронашли су у центру Лисабона велику римску гробницу са скелетним остацима старим око 2.000 година и различитим уметничким предметима.

REUTERS/Pedro Nunes

Ова некропола пронађена је у кругу познатог ресторана «Солар дос пресунтос», након што су власници одлучили да прошире објекат. Ресторан је почео са радом 1974. године у историјском центру Лисабона.

У Лисабону, али и у другим деловима Португалије, грађевинска дозвола се издаје тек након археолошког испитивања земљишта.

«Оно што смо пронашли веома нас је изненадило», рекао је археолог Нуно Нето, додајући да је гробница била дубини од око шест метара. Он је додао да су остаци одлично сачувани и да су пронађени предмети изузетне вредности.

У некрополи су пронађени скелетни остаци 25 особа, 35 кремираних остатака, те грнчарија и новчићи коришћени у ритуалима током сахрана.

Власници ресторана, којима је ово откриће у ствари успорило рад, надају се да ће неке од предмета археолози оставити како би их могли изложити за посетиоце у будућности.

Римска армија окупирала је град Олисипо, како се некада звао Лисабон, око 200. године пре нове ере и он је остао под контролом Рима неколико векова

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »