Турци граде станове за безбедњаке

Извођачи су спремни. Градња станова за безбедњаке у Нишу и Врању, што се њих тиче, може да почне. Ово су директори турског “Ташјапија” Емре Томкам и домаћег “Миленијум тима” Стојан Вујко у четвртак су поручили министарки грађевинарства Зорани Михајловић. У ова два града градиће се укупно 376 станова. Извођачи имају рок од годину дана да их заврше.

Посао градње укупно шест зграда, две у Нишу, а четири у Врању, додељен је конзорцијуму турске и српске фирме. Уговор је потписан 19. децембра прошле године. Истом приликом са председником компаније “Ташјапи” Емрулахом Туранлијем потписан је уговор о градњи прве деонице ауто-пута Београд — Сарајево, од Сремске Раче до Кузмина.

 Додељивање градње станова за безбедњаке истој турској фирми прошло је тако незапажено.

Јавни позив за извођача расписан је почетком октобра прошле године. Министарству грађевинарства је за обе локације стигла само једна понуда.

С обзиром на то да се на јавну набавку расписану почетком октобра 2018. јавио један понуђач, комисија за спровођење јавне набавке покренула је преговарачки поступак са јединим понуђачем — објашњавају у Министарству грађевинарства.

Уговори за изградњу станова у Нишу и Врању потписани су на основу закључка Владе од 14. децембра, којим је дала сагласност да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потпише са турском компанијом “Ташјапи” два уговора о извођењу радова укупне вредности 1.55 милијарди динара, увећане за ПДВ.

Потписивањем уговора и издавањем грађевинске дозволе, држава је урадила свој део посла, створивши услове да почну радови на изградњи првих станова из програма станоградње за припаднике снага безбедности.

Градња 190 станова у Нишу, према понуди, коштаће 959 милиона динара, са обрачунатим порезом на додату вредност.

За изградњу 186 станова у Врању исти конзорцијум тражи 896 милиона динара, са ПДВ-ом.

Рок завршетка градње у оба случаја је годину дана од закључења уговора. Извођач нуди гаранцију од две године од дана примопредаје.

Огледни стан на локацији „Земунске капије“ (фото:Лола Ђорђевић)

У новембру поршле године Влада Србије донела је одлуку о оснивању седам привредних друштава која ће се бавити изградњом станова за припаднике снага безбедности.

Одлуком Владе основана су предузећа “Авала” из Београда, “Ибар” из Краљева, “Пчиња” из Врања, “Тиса” из Новог Сада, “Дунав” из Новог Сада, “Лепеница” из Крагујевца и “Сава” из Сремске Митровица. Она су, међутим, како је раније објаснило Министарство грађевинарства — инвеститори.

ФАЗЕ

Влада намерава да у наредним годинама гради око 8.000 јефтиних станова.

У оквиру прве фазе биће изграђена укупно 1.493 стана. Међу њима су јединице у Нишу и Врању. У другој фази биће изграђено 6.555 станова и обухватиће Крагујевац, Краљево, Нови Сад, Сремску Митровицу и Београд.

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »