Седница Савета безбедности, Помпео тражи да се подржи «народ Венецуеле»

У току је седница Савета безбедности о Венецуели. Русија, Кина, Јужна Африка и Екваторијална Гвинеја безуспешно су покушале да блокирају седницу, сазвану на захтев САД. Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао све државе да подрже венецуелански народ у покушају да се ослободе онога што он назива «незаконитом мафијашком државом» Николаса Мадура.

Мајк Помпео, на чији захтев се и одржава седница Савета безбедности УН о Венецуели наводи да «хуманитарна ситуација у Венецуели захтева деловање».

Додаје да девет од десет грађана Венецуеле живи у сиромаштву, док је три милиона присиљено да напусти своју домовину.

«То је угрозило међународни мир и безбедност», истакао је Помпео, преноси АП.

Оптужио је Русију и Кину да покушавају «подржати Мадура у нади да ће повратити милијарде долара».

Рекао је да је време да нације изаберу страну јер, како каже, «или сте са снагама слободе, или сте у савезу са Мадуром и његовим хаосом.»

Раније данас Русија, Кина, Јужна Афика и Екваторијална Гвинеја безуспешно су покушале да блокирају седницу Савета безбедности.

Четири земље су издале саопштење у ком наводе да пружају потпуну подршку националној скупштини Венецуеле «као јединој демократски изабраној институцији», преноси Ројтерс.

Од 15 чланица Савета безбедности УН, само ове четири су се изјасниле за обуставу седнице, док је девет гласало против, а две су биле уздржане.

За прекид седнице морало је да се изјасни најмање девет чланица, а притом сталне чланице Савета безбедности – САД, Британија, Француска, Русија и Кина, не могу да користе вето.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »