Пукла рударска брана у Бразилу, више од 200 људи се води као нестало (ФОТО, ВИДЕО)

Рударска брана која је пукла данас на југоистоку Бразила поплавила је подручје у близини насеља Вила Фертеко, што је изазвало страх од ширења токсичког отпада и могућег загађења животне средине, најмање 200 људи је нестало.

Ватрогасци су издали саопштење у ком наводе да је више десетина особа заробљено на месту несреће.

Бразилска рударска компанија Вале СА доставила је данас саопштење у коме је навела да још нема поседују информаиције жртвама или повређенима на брани у држави Минас Жераис, али су пренели да је рударски отпад стигао до насеља Вила Фертеко и до административне канцеларије државе Минас Жераис.

Делови града су евакуисани и локални ватрогасци су спасавали људе хеликоптером и копненим возилима, преноси АП.Локални телевизијски канал ТВ Рекорд приказао је ватрогасни хеликоптер који је летео неколико центиметара од тла док је подизао жену прекривену блатом из отпада.

Други локални ТВ канал приказао је видео снимак на коме ватрогасци објашњавају које је подручје угрожено рударским отпадом.

Председник Жаир Болсонаро објавио је на Твитеру да жали због овог инцидента као и да је послао тројицу министара у ову област, преноси агенција.

Још једна брана којом управља највећа рударска компанија у Бразилу, Вале и аустралијска рударска компанија БХП Биллитон срушила се у Мариани, Минас Жераис, 2015. године, што је био директни узрок за 19 смртних случајева и пресељење више стотина људи из њихових кућа,то се сматра највећом еколошком катастрофом у бразилској историји.

Два сата након несреће, акције Вале пале су за 10 посто на Њујоршкој берзи, саопштио је АП.Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »