Председник Аустрије: под Трамповом администрацијом САД су постале непредвидиве

Председник Аустрије Александер ван дер Белен указује да актуелне околности указују на то да се Венецуела развија у «пропалу државу».

Александер ван дер Белен (фото:Лола Ђорђевић)

Ван дер Белен је у разговору са новинарима није желео да даље оцењује актуелни развој око борбе за власт у тој земљи. Рекао је да не може да оцени да ли опозициони председник парламента Хуан Гуаидо представља алтернативу председнику Николасу Мадуру.

Када је реч о ЕУ, Ван дер Белен истиче да ће избори за Европски парламент одредити будући курс Уније.

Он је истакао да се ради о томе којим ће се правцем кретати ЕУ, додајући да је уједињена ЕУ важна за привреду, али и у сучељавању са великим силама попут САД и Русије, које нису заинтересане за јаку Унију.

Избори за Европски парламент, као и формирање будуће Европске комисије даће одговор да ли ће се ићи у правцу национализма и затварања, то је слабљења или ће се спознати да је заједничка Европа једини могући одговор на развој у свету.

Ван дер Белен је указао да поједини „суседи“ преко Атлантика немају интерес да ЕУ буде снажна. Према његовим речима САД и Русија желе да имају посла са малим земљама, јер им је тако лакше.

Посебно је, како је казао, иритиран америчком администрацијом под председником Доналдом Трампом, која је довела до тога да су САД постале непредвидиве.

Такође је констатовао да је Трамп изгубио интерес за западну Европу, а то приказује његовим приступом НАТО-у. Тиме, сматра Ван дер Белен, ситуација у Европи може постати тежа.

На конференцији пред другу годишњицу од полагања заклетве Ван дер Белен је пренео да је током протекле две године обавио 35 посета, и да се посебно посветио будућности ЕУ и Европе, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »