Поступак против Аустрије због дискриминације деце страних радника

Европска комисија је покренула поступак против Аустрије због одлуке Беча да умањи дечији додатак радницима који су запослени у Аустрији, а чија деца живе у иностранству, углавном у сиромашнијим чланицама ЕУ.

Од 1. јануара ступила је на снагу одлука аустријске владе да се дечији додатак за децу чији родитељи раде у Аустрији, а деца им живе у другим државама, прилагоди нивоу плата у тим земљама, преноси Танјуг.

Европска комесарка за социјална питања Маријана Тисен наводи да је Комисија покренула поступак против Аустрије због кршења споразума ЕУ.

«Индексирање је нефер», нагласила је Тисенова.

Аустрија сада има два месеца да одговори за писмо Европске комисије, а након једне опомене ЕК може поднети тужбу пред Европским судом.

Аустријска влада сматра да је њихова одлука у сагласности са споразумима ЕУ, објаснила је министарка за питање породице Јулиана Богнер Штраус у реакцији на Брисел.

Тисенова, међутим, наглашава да у ЕУ не сме бити радника друге класе и да тако не сме бити ни деце друге класе.

Мера Аустрија неће спречити «социјални туризам», већ погађа оне који доприносе социјалном систему Аустрије, објаснила је Тисенова, додајући да је ЕК јасно ставила до знања да сви треба да добију исте доприносе за исти учинак који дају земљи у којој раде.

«Аустријски механизам индексирања је дискриминишући, јер умањује дечији додатак и пореске олакшице за запослене у Аустрији само зато што им деца живе у другој држави чланици ЕУ», закључила је Европска комесарка за социјална питања.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »