Mеђународне организације поздравиле хапшење налагодавца напада на новинара Милана Јовановића

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је полиција ухапсила Драгољуба Симоновића, председника Општине Гроцка и члана Главног одбора СНС, због напада на новинара «Жиг инфо» Милана Јовановића. Он се сумњичи да је налогодавац паљења возила супруге новинара Милана Јовановића. Председник Вучић је поручио да ће новинари бити заштићени, а да партијска књижица никог неће штитити од одговорности.

Александар Вучић (фото: Лола Ђорђевић)

Александар Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је у цео случај био умешан и један полицијски службеник.

Сва лица су признала извршење кривичног дела, и полицајац, и непосредни организатор, и непосредни извршиоци. Ићи ћемо у Гроцку, да успоставимо контакт са људима, да видимо да ли може да функционише, или да неко други формира власт, или да се распишу избори у Гроцкој — рекао је председник.

Према његовим речима, партијска књижица никог неће сачувати од одговорности.

У овој земљи нико нема право да дира новинаре, новинари ће бити заштићени, свидело се то некоме или не. Насиље ће бити кажњено. Ово је порука за све на локалном нивоу да се не играју — поручио је председник Вучић.

То је, каже, одлучна порука државе.

Видећете ускоро и друге поруке. Видећете у скоријој будућности да неће бити некажњивости ни ових из садашње власти, ни из бивше власти, прекинућемо то врзино коло — поручио је председник у обраћању у згради Председништва на Андрићевом венцу.

За Србију је ово, истиче, важан дан, иако није леп.

Показао је сву нашу одлучност и жељу да ствари мењамо и пошаљемо сигнал да је Србија сигурна земља, да није било и неће бити убистава као што је било у Словачкој, на Малти, или рањавања као у Црној Гори. Наш посао је да казнимо и починиоце и налогодавца — истакао је Вучић.

Нико, како каже, не може да буде толико бахат да људима прети, да их убија или туче без обзира на то којој политичкој странци припада.

 Србија ће бити правно уређена земља, обезбедиће правну сигурност за све своје грађане — поручио је председник Србије.

Драгољуб Симоновић,фото П.Милошевић

У кући бившег припадника МУП у Гроцкој Милана Јовановића, који ради као новинар портала «Жиг инфо», у ноћи између 11. и 12. децембра избио је пожар, а сумња се да су у гаражу убачени Молотовљеви коктели.

У пожару је причињена материјална штета, али нико није повређен.

Пре више од месец дана, ухапшено је троје осумњичених за подметање пожара.

Милан Јовановић , фото Н.Скендерија

С. Ц. Б., осумњичена за помагање, признала је кривицу и закључила споразум о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом.

На основу споразума, осуђена је на шест месеци кућног затвора и новчану казну од 50.000 динара

Поред ње, тада су ухапшени М. А. и Н. И., и они су у притвору.

Драгољуб Симоновић је био директор «Железница Србије» и народни посланик.

Општине Гроцка одређено је задржавање до 48 сати због сумње да је извршио кривично дело «изазивање опште опасности подстрекавањем», рекла је за Танјуг портпарол Тужилаштва Милица Љубичић.

ЈОВАНОВИЋ: ОВАЈ ПОТЕЗ МНОГО ЗНАЧИ

Новинар портала «Жиг инфо» Милан Јовановић у петак вече је, после потврде председника Вучића да је председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић ухапшен, за «Новости» рекао да му овај потез власти много значи.

Налогодавац паљења моје куће је ухапшен, све полако долази на своје место — каже Јовановић за Новости. Привођење Драгољуба Симоновића много значи, како за мене, тако и за све становнике Гроцке. Овај потез је доказ да сам у праву, да нисам џаба све ово радио претходних седам година, иако ми нико није веровао. Видим светло на крају тунела, сви новинари треба да имају слободну реч, а медији морају постати независни. Ниједан новинар не сме бити портпарол ниједне странке. Српска напредна странка мора да очисти шљам из својих редова. Мој колега и ја смо скупљали информације, седам година се борили против лоповлука и криминала на територији општине Гроцка.

(С. В.)

МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПОЗДРАВИЛЕ ХАПШЕЊЕ СИМОНОВИЋА

Многе међународне организације поздравиле су хапшење Драгољуба Симоновића, председника Општине Гроцка и члана Главног одбора СНС, због напада на новинара «Жиг инфо» Милана Јовановића, укључујући и Репортере без граница али и Харлема Дезира, представника ОЕБС-а за слободу медија.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »