Мали: Србија више није презадужена земља

Србија више није презадужена земља, изјавио је данас српски министар финансија Синиша Мали, истакавши да ће суфицит у јануару ове године бити већи од 7,8 милијарди динара колико је првобитно планирано.

Мали је рекао да је на крају 2018. суфицит у буџету износио 32,2 милијарде динара, и оценио да рекордни економски резултати у прошлој години дају простор за оптимизам.

Мали је казао да је учешће јавног дуга у јануару око 50 одсто, што је оценио као огроман резултат, с обзиром да је учешће јавног дуга 2013. било 78 одсто.

Министар је рекао да је незапосленост на крају трећег квартала прошле године износила 11,3 одсто, што је више него двоструко мање у односу на 25 одсто 2013. године.

„Нисмо задовољни, али је ипак и у тој области остварен резултат“, рекао је Мали.

Нагласио је и да је стопа раста БДП-а за 2018. износила 4,4 одсто што је, каже, највиша стопа раста не само у региону него и у Европи, а раст је забележен у свим областима привреде.

Мали је рекао да добри резултати омогућавају повећање плата и пензија, те да почетком фебруара и сви запослени у Управи царина могу да очекују за 8,5 одсто веће плате него децембарске.

 

Одлични радови Управе царина, отварамо нове прелазе

У државни буџет у 2018, ефикасним радом Царинске службе слило се више од 586 милијарди динара, што је за 10,47 одсто више него 2017, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је навео да је потпуна модернизација и компјутеризација рада Управе царина циљ Владе Србије и истакао да Царина мора да буде још ефикаснија и боља, како би се омогућио још већи и бољи проток људи и роба.

Мали је најавио да се за неколико дана очекује отварање новог 7. фебруара реконструисаног Граничног прелаза Бајмок ка Хрватској који ће бити много модернији и функционалнији и да ће растеретити друге граничне прелазе у близини.

Додао је и да је у току изградња ГП Сот, такоше на граници с Хрватском, и да се завршетак радова очекује у другој половини ове године.

У плану је и изградња ГД Котроман ка БиХ, а обезбеђена су и средства за изградњу ГП Гостун ка Црној Гори.

Мали је рекао да су у 2018. донета два стратешка закона – Закон о царинским службеницима и Царински закон, на које се чекало деценију у којима Србија хвата корак са земљама ЕУ.

Мали је рекао и да резултати рада Управе царина показују колико се Србија мења. „Србија је данас на чврстом и јасном путу напретка“, рекао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »